piątek, 14 lutego 2014

Smoothie z persymony i mandarynek


Mamy zimę, a w sklepach egzotyczne owoce. Tylko co z nimi zrobić? Najprostszy sposób na ich wykorzystanie to właśnie koktajl. Persymona znana jest również pod nazwą khaki, sharon czy hurma. Piękny wakacyjny kolor na pewno poprawi Wam nastroje, popsute przez tę już, jak dla mnie, przydługą zimę. 

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na 2 średnie porcje:

  2 szklanki mleka ryżowego
  1 banan
  2 miękkie suszone daktyle, pokrojone
  1 1/4 szklanki pokrojonej persymony*
  1 1/4 szklanki mandarynek w cząstkach*
  1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  1 łyżka soku z cytryny
  ziarenka z połowy laski wanilii

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek i wypić! :)

*owoce można wcześniej zamrozić i takich użyć do koktajlu






Ciekawski kot - musi sprawdzić co to :)
The curious cat - she had to check out what was that :)



English version


Persimmon Tangerine Smoothie

Even though it's still winter, you can find exotic fruits in stores. The question is what can we do with them? The easiest thing is to make a smoothie. This amaizing summer color combination will cheer you up in this long winter time. 

Ingredients for 2 medium servings:

  2 cups rice milk
  1 banana
  2 soft dried dates, chopped
  1 1/4 cups persimmon pieces*
  1 1/4 cups tangerine segments*
  1/4 tsp ground turmeric
  1 tsp grated fresh ginger
  1 tbsp lemon juice
  seeds from a half vanilla

Put all ingredients in a blender and blend untill smooth. Pour into glasses and drink! :)

*you can also freeze these fruits and then use to the smoothie

Based on: www.bojongourmet.com

2 komentarze:

  1. Zdjęcie kota pochylającego się nad słonecznym koktajlem wymiata! :)

    OdpowiedzUsuń