wtorek, 22 października 2013

Tort mango-marakuja


Od dłuższego czasu chciałam zrobić ten tort. W końcu nadarzyła się okazja. Zaciekawił mnie niespotykanym połączeniem smakowym, a także formą. Tort okazał się bardzo smaczny. Tak naprawdę jest przypomnieniem lata, orzeźwieniem w środku jesieni. Lekki i odpowiedni na upalne urodziny. Polecam! 

Składniki na waniliowy biszkopt:

  2/3 szklanki cukru
  4 jajka
  2/3 szklanki mąki tortowej
  43 g roztopionego masła
  1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii

Piekarnik nagrzać do 180ºC, kwadratową blachę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić razem z cukrem. Miskę umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i ubijać, aż masa będzie ciepła. Uważać, aby ich nie ugotować. Masę jajeczną ubić mikserem, aż staną się gęste. Mąkę przesiać do ubitych jajek. Masło połączyć z wanilią. Łyżkę ciasta włożyć do masła i wymieszać. Mieszaninę maślaną wlać do jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do foremki i piec przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Składniki na marakujowy curd:

  1/2 szklanki marakujowego puree (miąższ ze świeżych owoców, pozbawiony pestek)
  1/2 szklanki cukru
  2 duże jajka
  70 g miękkiego masła

Puree z marakui, cukier i jajka razem lekko ubić. Umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Gotować ok. 6 minut ciągle ubijając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodawać po trochu masło, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Przykryć folią, tak aby dotykała powierzchni kremu. Ostudzić i włożyć do lodówki, aby stężało.

Składniki na krem z mango:

  2 łyżeczki żelatyny
  1 szklanka puree z mango
  1/4 szklanki cukru
  1 szklanka śmietany 30%

Mus przygotować niedługo przed składaniem tortu. Żelatynę zalać sześcioma łyżeczkami wody. Odstawić na 5 minut. Połowę puree z mango umieścić w garnku i wymieszać z cukrem. Dodać żelatynę i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuścić. Dodać resztę puree. Ostudzić, ale nie pozwolić, aby masa do końca stężała. Śmietanę ubić i połączyć z masą owocową. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut. 

Składanie tortu:

Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na spodzie rozsmarować marakujowy curd, przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim krem z mango. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.

Składniki na polewę:

  1/4 szklanki śmietany 30%
  10 g cukru
  1/2 szklanki śmietany 18%

Wszystkie składniki razem ubić i rozsmarować krem na wierzchu tortu. Schłodzić ciasto przez ok. 30 minut.





www.desserfirstgirl.com

13 komentarzy:

  1. Intrygujące połaczenie, kolejny przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marakuja, mango... uwielbiam! Narobiłaś mi smaku na coś tak pysznego! Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę i zachęcam Was gorąco do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie ten marakujowy curd najbardziej zastanawia, musi być cudowny!<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne! I bardzo ładne zdjęcia :) Zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Mango z marakują? Cudownie egzotyczne połączenie, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, teraz gdy nie ma sezonu na marakuje i ciezko ja gdziekolwiek znalezc prosze mi podpowiedziec czy zamiast miazszu ze swiezych owocow marakui mozna uzyc jakiegos mrozonego musu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Albo zamiast mrozonych to czy mozna uzyc pulpy z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zrobić to w kształcie tortu. Czyli położyć jeszcze biszkopt i następne warstwy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie - czy ten tort można obłożyć masą cukrową czy jest zbyt lekki? Chciałam go zrobić na chrzest synka .

    OdpowiedzUsuń