Od dłuższego czasu chciałam zrobić ten tort. W końcu nadarzyła się okazja. Zaciekawił mnie niespotykanym połączeniem smakowym, a także formą. Tort okazał się bardzo smaczny. Tak naprawdę jest przypomnieniem lata, orzeźwieniem w środku jesieni. Lekki i odpowiedni na upalne urodziny. Polecam!
Składniki na waniliowy biszkopt:
2/3 szklanki cukru
4 jajka
2/3 szklanki mąki tortowej
43 g roztopionego masła
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
Piekarnik nagrzać do 180ºC, kwadratową blachę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić razem z cukrem. Miskę umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i ubijać, aż masa będzie ciepła. Uważać, aby ich nie ugotować. Masę jajeczną ubić mikserem, aż staną się gęste. Mąkę przesiać do ubitych jajek. Masło połączyć z wanilią. Łyżkę ciasta włożyć do masła i wymieszać. Mieszaninę maślaną wlać do jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do foremki i piec przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Składniki na marakujowy curd:
1/2 szklanki marakujowego puree (miąższ ze świeżych owoców, pozbawiony pestek)
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
70 g miękkiego masła
Puree z marakui, cukier i jajka razem lekko ubić. Umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Gotować ok. 6 minut ciągle ubijając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodawać po trochu masło, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Przykryć folią, tak aby dotykała powierzchni kremu. Ostudzić i włożyć do lodówki, aby stężało.
Składniki na krem z mango:
2 łyżeczki żelatyny
1 szklanka puree z mango
1/4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 30%
Mus przygotować niedługo przed składaniem tortu. Żelatynę zalać sześcioma łyżeczkami wody. Odstawić na 5 minut. Połowę puree z mango umieścić w garnku i wymieszać z cukrem. Dodać żelatynę i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuścić. Dodać resztę puree. Ostudzić, ale nie pozwolić, aby masa do końca stężała. Śmietanę ubić i połączyć z masą owocową. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut.
Składanie tortu:
Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na spodzie rozsmarować marakujowy curd, przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim krem z mango. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Składniki na polewę:
1/4 szklanki śmietany 30%
10 g cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
Wszystkie składniki razem ubić i rozsmarować krem na wierzchu tortu. Schłodzić ciasto przez ok. 30 minut.
www.desserfirstgirl.com
Intrygujące połaczenie, kolejny przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMarakuja, mango... uwielbiam! Narobiłaś mi smaku na coś tak pysznego! Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zachęcam Was gorąco do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMnie ten marakujowy curd najbardziej zastanawia, musi być cudowny!<3
OdpowiedzUsuńJest bardzo podobny do cytrynowego.
UsuńCudne! I bardzo ładne zdjęcia :) Zapisuję
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
UsuńMango z marakują? Cudownie egzotyczne połączenie, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńBył bardzo orzeźwiający :)
UsuńHej, teraz gdy nie ma sezonu na marakuje i ciezko ja gdziekolwiek znalezc prosze mi podpowiedziec czy zamiast miazszu ze swiezych owocow marakui mozna uzyc jakiegos mrozonego musu?
OdpowiedzUsuńAlbo zamiast mrozonych to czy mozna uzyc pulpy z puszki?
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić to w kształcie tortu. Czyli położyć jeszcze biszkopt i następne warstwy.
OdpowiedzUsuńMam pytanie - czy ten tort można obłożyć masą cukrową czy jest zbyt lekki? Chciałam go zrobić na chrzest synka .
OdpowiedzUsuń25 yrs old VP Quality Control Arlyne Aldred, hailing from Noelville enjoys watching movies like Planet Terror and Singing. Took a trip to Muskauer Park / Park Muzakowski and drives a Eclipse. Dowiedz sie tutaj
OdpowiedzUsuń