Bardzo aromatyczne i smaczne ciasteczka. Są miękkie, nie chrupią tak jak tradycyjne ciasteczka owsiane, zapewne jest to sprawka dyni. Mi bardzo smakują, a co najważniejsze są zdrowe, bo z dynią, płatkami owsianymi i mnóstwem przypraw korzennych.
Składniki na ok. 48 ciastek:
170 g masła
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
3/4 szklanki puree z dyni
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/8 łyżeczki mielonych goździków
3 szklanki płatków owsianych
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Dodać dyniowe puree oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Mikstura będzie wyglądała jakby się ścięła, ale bez obaw, wszystko jest w porządku. W oddzielnej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól i przyprawy. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać. Dodać płatki owsiane, wymieszać łyżką. Formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, układać w odstępach ok 5 cm. Piec przez ok. 15 minut. Studzić na kratce.
English version
Pumpkin Oatmeal Cookies
Very
aromatic cookies. They are soft, not that crunchy as traditional oatmeal
cookies, it’s probably because of adding pumpkin. I like them so much, the flavor
is great and what is important – these cookies are so healthy.
Ingredients for about 48 cookies:
170 g butter
1 cup brown sugar
1 egg
3/4 cup pumpkin puree
1 tsp vanilla extract
1 1/2 cups all-purpose flour
1 tsp baking soda
pinch of salt
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 tsp ground nutmeg
1/4 tsp ground ginger
1/8 tsp groun cloves
3 cups rolled oats
Preheat oven to 350ºF/180ºC. Line a baking sheet with parchment paper.
In a bowl of a stand mixer beat the butter and sugar until pale. Add the egg and beat until incorporated. Add the pumpkin puree, vanilla extract and mix. Mixture may appear slightly curdled, but don't panic, everything is all right. In a separate bowl combine together glour, baking soda, salt and spices. With the mixer on low speed, add dry ingredients to the wet and mix until just blended. Add the oats and mix just until incorporated. Don't overmix. Spoon onto baking sheet. Bake at 10-12 minutes. Let cool for 5 minutes, then transfer to a cookie sheet.
Based on: www.kitchentreaty.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz