piątek, 18 października 2013

Dyniowe ciasteczka owsiane


Bardzo aromatyczne i smaczne ciasteczka. Są miękkie, nie chrupią tak jak tradycyjne ciasteczka owsiane, zapewne jest to sprawka dyni. Mi bardzo smakują, a co najważniejsze są zdrowe, bo z dynią, płatkami owsianymi i mnóstwem przypraw korzennych.

Składniki na ok. 48 ciastek:

  170 g masła
  1 szklanka brązowego cukru
  1 jajko
  3/4 szklanki puree z dyni
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1 i 1/2 szklanki mąki
  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  szczypta soli
  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  1/8 łyżeczki mielonych goździków
  3 szklanki płatków owsianych

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Dodać dyniowe puree oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Mikstura będzie wyglądała jakby się ścięła, ale bez obaw, wszystko jest w porządku. W oddzielnej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól i przyprawy. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać. Dodać płatki owsiane, wymieszać łyżką. Formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, układać w odstępach ok 5 cm. Piec przez ok. 15 minut. Studzić na kratce. 



English version

Pumpkin Oatmeal Cookies

Very aromatic cookies. They are soft, not that crunchy as traditional oatmeal cookies, it’s probably because of adding pumpkin. I like them so much, the flavor is great and what is important – these cookies are so healthy.

Ingredients for about 48 cookies:

  170 g butter
  1 cup brown sugar
  1 egg
  3/4 cup pumpkin puree
  1 tsp vanilla extract
  1 1/2 cups all-purpose flour
  1 tsp baking soda
  pinch of salt
  1/2 tsp ground cinnamon
  1/2 tsp ground nutmeg
  1/4 tsp ground ginger
  1/8 tsp groun cloves
  3 cups rolled oats

Preheat oven to 350ºF/180ºC. Line a baking sheet with parchment paper.
In a bowl of a stand mixer beat the butter and sugar until pale. Add the egg and beat until incorporated. Add the pumpkin puree, vanilla extract and mix. Mixture may appear slightly curdled, but don't panic, everything is all right. In a separate bowl combine together glour, baking soda, salt and spices. With the mixer on low speed, add dry ingredients to the wet and mix until just blended. Add the oats and mix just until incorporated. Don't overmix. Spoon onto baking sheet. Bake at 10-12 minutes. Let cool for 5 minutes, then transfer to a cookie sheet. 

Based on: www.kitchentreaty.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz