sobota, 14 marca 2015

Babka marmurkowa


Jedno z moich ulubionych ciast pieczonych przez babcię. Delikatne i wilgotne w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jeszcze ciepłe jest idealne z dużym kubkiem mleka lub kawy :) Klasyka polskich słodkości.

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki:
  
  300 g mąki pszennej
  200 g miękkiego masła
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  szklanka cukru
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  4 jajka, osobno białka i żółtka
  1/2 szklanki mleka
  5 łyżeczek kakao
  
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  
Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym, a następnie dodać żółtka i utrzeć na jasną i puszystą masę. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do utartej masy na przemian z mlekiem, cały czas ucierając. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta delikatnie mieszając. 2/3 ciasta wylać do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 30 x 11 cm. Do pozostałej części dodać przesiane kakao i delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne i przy pomocy patyczka z grubsza wymieszać. Piec w 180ºC przez 1 godzinę.



English version

Marble Bundt Cake

This is one of my favourite ckaes which my grandmother used to bake. Delicate and moist in the center but crispy on the outside. Tastes perfectly still warm with a large mug of milk or coffee. This cake is the classic in polish sweets.

Ingredients:

  300 g all-purpose flour
  200 g soft butter
  1 tsp baking powder
  1 cup sugar
  1 tsp vanilla extract
  4 eggs, yolks and whites separated
  1/2 cup milk
  5 tsp cocoa powder, sifted

All the ingredients should be in room temperature.

Grease an 30 x 11 cm loaf pan. Preheat oven to 180ºC/356ºF.
Beat butter with sugar and vanilla extract, add egg yolks and beat until pale and fluffy. Sift the flour and combine with baking powder. With mixer on low speed, add flour mixture alternating with milk and beat until combined. Beat egg whites until stiff and gently fold in the prepared mixture. Transfer 2/3 of the batter into prepared loaf pan. Add cocoa to the rest of the batter and stir gently. Pour the cocoa batter over white one and do the swirls using a stick. Preheat oven to 180ºC/356ºF and bake for 1 hour.

2 komentarze:

  1. Ile potrzeba masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co za niedopatrzenie! Nie byłam świadoma, że nie dopisałam masła w składnikach... Potrzeba 200g

      Usuń