środa, 30 października 2013

Batony owsiane


Samo zdrowie! Jeśli macie wyrzuty sumienia, że jecie za dużo słodyczy, to mam dla Was rozwiązanie. Te batony zaspokoją ochotę na słodkości, a także zasycą na jakiś czas. Są bardzo pożywne, dlatego mogą być przekąską albo deserem. Można zrobić je z dowolnymi owocami suszonymi, a zamiast pestek dyni użyć ulubione orzechy. Jedyny minus to taki, że dość mocno się kruszą.

Składniki:

  180 g suszonych moreli
  3/4 szklanki zaparzonej herbaty
  1/4 szklanki miodu
  1 łyżeczka cynamonu
  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  2 szklanki płatków owsianych
  1/2 szklanki pestek dyni
  1/2 szklanki wiórków kokosowych
  1/3 szklanki suszonych żurawin

Morele sparzyć wrzątkiem. Włożyć do rondelka i zalać ja herbatą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ugotowane morele razem z płynem przełożyć do miksera i dokładnie zmiksować. Dodać miód, cynamon gałkę muszkatołową i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia.
W dużej misce wymieszać razem płatki owsiane, pestki dyni, wiórki kokosowe i żurawinę. Dodać morelową miksturę i wymieszać. 
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Blaszę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Miksturę przełożyć do blaszki, wyrównać i piec przez ok. 25 minut.





www.cookingalamel.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz