piątek, 8 listopada 2013

Muffiny orzechowo-daktylowe


Muffiny samo zdrowie! Pieczone z mąką pszenną pełnoziarnistą i zwykłą. Dzięki tej pierwszej, tuż po upieczeniu, są wspaniale chrupiące z wierzchu. Równie dobrze, zamiast daktyli, można dodać dowolne suszone owoce. Wydaje mi się, że idealnie pasowałaby do nich suszona śliwka. A zamiast orzechów włoskich dodać Wasze ulubione. Muffiny mogą być szybkim śniadaniem, jak również przekąską, czy prostym deserem. Intensywnie pachną piernikiem, a w smaku mocno wyczuć można melasę. Gorąco polecam!

Składniki na 12 muffinek:

  3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  3/4 szklanki mąki pszennej
  1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  1 i 3/4 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego lub piernika
  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  1/2 szklanki mleka
  1/3 szklanki melasy
  6 łyżek oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  2 duże jajka
  1 i 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  1 szklanka pokrojonych suszonych daktyli

Piekarnik nagrzać do 205ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W dużej misce wymieszać razem mąki, cukier, przyprawy i sodę. W oddzielnej misce wymieszać mleko, melasę, olej i jajka. Mieszać do rozpuszczenia melasy. Dodać do suchych składników, wymieszać do połączenia. Wmieszać daktyle i orzechy. 
Ciasto rozłożyć pomiędzy 12 foremek. Piec 20-23 minuty do suchego patyczka. Wystudzić.






English version

Walnut Date Muffins


Very healthy muffins! They are made of whole-wheat flour and all-purpose flour. The first type of flour makes them crunchy straight after baking. Instead of dates you can also use any other dried fruits. I think that the perfect substitute are dried plums and instead of walnuts you can use your favorite nuts. These muffins are perfect as  a quick breakfast, snack or easy dessert. The aroma of pumpkin pie spices is intensive  and in the flavor you can easily taste molasses. Try it!

Ingredients, serves 12: 

  3/4 cup whole-wheat flour
  3/4 cup all-purpose flour
  1/3 cup light-brown sugar
  1 3/4 tsp pumpkin pie spice
  1 tsp baking soda
  1/2 cup milk
  1/3 cup molasses
  6 tbsp grape seed oil or canola oil
  2 large eggs
  1 1/4 cups walnuts, chopped
  1 cup dates, chopped
  
Preheat oven to 400ºF/205ºC. Line a 12-cup muffin tin with paper liners. In a large bowl whisk together the flours, sugar, spices and baking soda.
In a separate bowl combine milk, molasses, oil and eggs. Stir into dry ingredients, mixing just until combined. Fold in walnuts and dates.
Divide batter evenly among muffin cups. Bake 20-23 minutes, until a toothpick inserted in center of a muffin comes out clean. Cool to room temperature.

www.wholeliving.com

1 komentarz: