Z pewnością nie jest to sernik, który będzie każdemu smakował. Dla niektórych może być zbyt mdły. Moim domownikom smakował, ale mnie nie za bardzo... W konsystencji idealnie wilgotny i kremowy. Pięknie się piecze, bez gór i dołów. Pieczony w kąpieli wodnej. Najlepszy na okres jesienno- zimowy, bo ma dużo przypraw korzennych. Musicie wypróbować ten przepis, żeby sprawdzić, czy jest to Wasz smak ;)
Składniki na spód:
250 g ciasteczek korzennych
80 g masła
Wszystkie składniki włożyć do miksera i zmiksować do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka i wykleić nimi dno oraz boki. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego
250 g sera mascarpone
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
190 g cukru brązowego
425 g puree z dyni
2 łyżeczki przyprawy do piernika lub do ciasta dyniowego
Wszystkie składniki włożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Tortownicę owinąć dwukrotnie folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Przelać do formy masę serową. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego i wypełnić go wrzącą wodą do połowy formy. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec ok. 1,5 godziny. Ostudzony sernik włożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Najlepiej kroi się nożem maczanym w gorącej wodzie.
Do dekoracji można użyć bitej śmietany lub karmelu.
English version
Pumpkin Cheesecake
I am not sure if everybody will like this cheesecake. It's not my taste but my familly likes it a lot. It is moist and creamy and bakes perfectly without any inequality. It is a great dessert for an Autumn/Winter season and of course for the Thanksgiving Day. You should really try this recipe - then you will know if it is your taste.
250 g gingerbread cookies
80 g butter
Place all ingredients into a food processor and mix them until fine crumbs form. Line the bottom of the 24 cm (9 1/2 inch) cake tin with baking paper. Press crumb mixture into bottom and sides of pan. Refrigerate for 30 minutes.
Ingredients for a cheesecake mixture:
750 g bar cream cheese
250 g mascarpone
3 eggs
3 egg yolks
2 tbsp fresh lemon juice
3 tbsp cornstarch
1 tbsp all-purpose flour
190 g light brown sugar
425 g pumpkin puree
2 tsp pumpkin pie spices
Place all ingredients into food processor and beat util smooth.
Preheat oven to 338ºF/170ºC. Wrap bottom half of pan in foil. Pour in filling, place in a roasting pan. Pour in boilling water to come halfway up side of springform. Put into the oven and reduce temperature to 302ºF/150ºC. Bake for 1,5 hour. Remove from oven and cool to room temperature. Chill overnight. You can use whipped cream to decorate.
based on: www.mojewypieki.com
Ale śliczny, mi z pewnością smakowałby, bo wszystko co z dynią, uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńI had to stop by when I saw this on Pinterest next to my pumpkin cheesecake :) Your photography is gorgeous! I love the use of the pumpkin wedge in this photo. Very rustic and beautiful.
OdpowiedzUsuńCheryl
http://thestylistquo.com
Thank you so much! I'm pleased :)
UsuńTo ja należę do tych, co zdecydowanie zakochani są w serniku dyniowym. U mnie choć mąż najpierw się skrzywił słysząc z czym jest sernik, później wpałaszował pół blaszki w jeden dzień :)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od upodobań :)
UsuńTo zdecydowanie mój smak, jestem wierną fanką wszelkim dyniowych wypieków, a serników w szczególności :)
OdpowiedzUsuńJa dynię też uwielbiam w wypiekach. Niedługo nadejdzie sezon na to warzywo, także będzie można szaleć :) Jednak ja najchętniej żyłabym w nieustającym lecie ;)
Usuń