piątek, 29 listopada 2013

Rolada dyniowa


Jestem ciągle w temacie dyni. Jakby Wam się znudziło to mówcie :) Jak na razie jest to mój ulubiony deser zawierający dynię. Cisto jest delikatne i wilgotne, ma wspaniały smak przypraw korzennych i do tego ten krem... z serka Philadelphia, masła i wanilii. Pycha! Zawijając ciasto trzeba być bardzo ostrożnym, bo łatwo pęka. Gorąco polecam ten przepis do wypróbowania!

Składniki na ciasto:

  3/4 szklanki mąki pszennej
  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  1 łyżka przyprawy do ciasta dyniowego lub do piernika
  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  szczypta soli
  3 jajka
  3/4 szklanki brązowego cukru
  2/3 szklanki puree z dyni

Blachę o wymiarach 25 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ściereczkę posypać 1/4 szklanki cukru pudru. Odłożyć. Piekarnik rozgrzać do 190ºC.
W misce średniej wielkości połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. W misie miksera ubić jajka z cukrem na jasną i gęstą masę. Dodać puree z dyni i zmiksować do połączenia. Wmieszać łyżką suche składniki. Przelać cisto na przygotowaną blachę. Piec od 13 do 15 minut lub do momentu kiedy po dotknięciu ciasto sprężyście odskakuje. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostrożnie wyłożyć na przygotowaną ściereczkę. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia i zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Ostudzić na kratce. 

Składniki na krem:

  230 g serka Philadelphia
  1/2 szklanki cukru pudru
  85 g miękkiego masła
  1 łyżeczka pasty waniliowej lub ewentualnie ekstraktu waniliowego
  
W misie miksera utrzeć wszystkie składniki. Ciasto delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Krem rozsmarować na cieście i delikatnie zwinąć ciasto przy pomocy ściereczki. Zawinąć roladę w plastikową folię i włożyć do lodówki na około godzinę.


English version

Pumpkin Roll

I am still in a pumpkin fever :) For now this is my favourite pumpkin dessert. It comes out soft, delicate and moist, with an amazing flavor of pumpkin pie spices and the cream... made of Philadelphia cream chese, butter and vanilla... is soooo yummy! You should be really careful when rolling up the cake because it easily breaks. I am really over the moon with this recipe. Enjoy!

Ingedients for the cake:

  3/4 cup all-purpose flour
  1/2 tsp baking powder
  1/2 tsp baking soda
  1 tbsp pumpkin pie spices
  1/4 tsp nutmeg
  pinch of salt
  3 eggs
  3/4 cup brown sugar
  2/3 cup pumpkin puree

Line a 15 x 10 inch pan with parchment paper. Sprinkle a clean tea towel with 1/4 cup powdered sugar. Set asaide. Preheat oven to 375ºF.
In a medium bowl combine flour, baking powder, baking soda, spices and salt. In a bowl with an electric mixer beat eggs an sugar until thick. Add pumpkin puree and mix until combine. Stir in dry ingredients. Spread batter into prepared pan. Bake for 13 - 15 minutes or until top of the cake springs back when touched. Carefully turn cake onto prepared towel and peel off paper. Roll up cake and towel together, starting with longer edge. Cool on wire rack.

Ingredients for the filling:

  8 ounce package cream cheese, softened
  1/2 cup powdered sugar, sifted
  6 tbsp butter, softened
  1 tsp vanilla paste
  
In a bowl with an electric mixer beat cream cheese, butter, sugar and vanilla until smooth. Carefully unroll cake. Spread the filling over cake and reroll the cake using towel. Wrap in plastic wrap and refrigerate for one hour or longer.


Based on: www.mybakingaddiction.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz