piątek, 22 listopada 2013

Sernik dyniowy


Z pewnością nie jest to sernik, który będzie każdemu smakował. Dla niektórych może być zbyt mdły. Moim domownikom smakował, ale mnie nie za bardzo... W konsystencji idealnie wilgotny i kremowy. Pięknie się piecze, bez gór i dołów. Pieczony w kąpieli wodnej. Najlepszy na okres jesienno- zimowy, bo ma dużo przypraw korzennych. Musicie wypróbować ten przepis, żeby sprawdzić, czy jest to Wasz smak ;)

Składniki na spód:

  250 g ciasteczek korzennych
  80 g masła

Wszystkie składniki włożyć do miksera i zmiksować do otrzymania konsystencji mokrego piasku. 
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka i wykleić nimi dno oraz boki. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Składniki na masę serową:

  750 g twarogu półtłustego
  250 g sera mascarpone
  3 jajka
  3 żółtka
  2 łyżki soku z cytryny
  3 łyżki mąki ziemniaczanej
  1 łyżka mąki pszennej
  190 g cukru brązowego
  425 g puree z dyni
  2 łyżeczki przyprawy do piernika lub do ciasta dyniowego

Wszystkie składniki włożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Tortownicę owinąć dwukrotnie folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Przelać do formy masę serową. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego i wypełnić go  wrzącą wodą do połowy formy. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec ok. 1,5 godziny. Ostudzony sernik włożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Najlepiej kroi się nożem maczanym w gorącej wodzie.
Do dekoracji można użyć bitej śmietany lub karmelu.




English version

Pumpkin Cheesecake

I am not sure if everybody will like this cheesecake. It's not my taste but my familly likes it a lot. It is moist and creamy and bakes perfectly without any inequality. It is a great dessert for an Autumn/Winter season and of course for the Thanksgiving Day. You should really try this recipe - then you will know if it is your taste.
  
Ingredients for the chrust:

  250 g gingerbread cookies  
  80 g butter

Place all ingredients into a food processor and mix them until fine crumbs form. Line the bottom of the 24 cm (9 1/2 inch) cake tin with baking paper. Press crumb mixture into bottom and sides of pan. Refrigerate for 30 minutes.

Ingredients for a cheesecake mixture:

  750 g bar cream cheese    
  250 g mascarpone  
  3 eggs  
  3 egg yolks  
  2 tbsp fresh lemon juice  
  3 tbsp cornstarch  
  1 tbsp all-purpose flour  
  190 g light brown sugar  
  425 g pumpkin puree  
  2 tsp pumpkin pie spices

Place all ingredients into food processor and beat util smooth.
Preheat oven to 338ºF/170ºC. Wrap bottom half of pan in foil. Pour in filling, place in a roasting pan. Pour in boilling water to come halfway up side of springform. Put into the oven and reduce temperature to 302ºF/150ºC. Bake for 1,5 hour. Remove from oven and cool to room temperature. Chill overnight. You can use whipped cream to decorate.


based on: www.mojewypieki.com

7 komentarzy:

  1. Ale śliczny, mi z pewnością smakowałby, bo wszystko co z dynią, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I had to stop by when I saw this on Pinterest next to my pumpkin cheesecake :) Your photography is gorgeous! I love the use of the pumpkin wedge in this photo. Very rustic and beautiful.

    Cheryl
    http://thestylistquo.com

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja należę do tych, co zdecydowanie zakochani są w serniku dyniowym. U mnie choć mąż najpierw się skrzywił słysząc z czym jest sernik, później wpałaszował pół blaszki w jeden dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdecydowanie mój smak, jestem wierną fanką wszelkim dyniowych wypieków, a serników w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dynię też uwielbiam w wypiekach. Niedługo nadejdzie sezon na to warzywo, także będzie można szaleć :) Jednak ja najchętniej żyłabym w nieustającym lecie ;)

      Usuń