środa, 16 października 2013

Ciasto jabłkowo-żurawinowe


Mamy sezon na żurawinę. No tak, ale co z niej zrobić? Zaproponuję Wam pyszne kruche ciasto. Czy może raczej typowo amerykański placek. Słodko-kwaśne z wyczuwalną nutą pomarańczy i cynamonu. Znika w mig! A jeszcze ciepłe smakuje najlepiej. 

Składniki na kruche ciasto:

  500 g mąki
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  200 g masła
  3 łyżki cukru
  2 łyżki śmietany 18%
  2 jajka

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło włożyć do misy miksera i utrzeć, aby powstało coś na kształt kruszonki. Dodać śmietanę oraz jajka i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blachę o średnicy 29 cm wysmarować masłem.

Składniki na nadzienie:

  2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin
  1/4 szklanki soku z pomarańczy
  skórka otarta z połowy pomarańczy
  1 szklanka cukru
  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  szczypta soli
  1,5 kg kwaśnych jabłek
  1/4 szklanki wody
  1 łyżka mąki ziemniaczanej

Żurawiny umieścić w rondelku, dodać sok i skórkę pomarańczową, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu i sól. Zagotować i gotować mieszając, aż powstanie gęsty mus. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cynamonu, mąkę ziemniaczaną i wodę. Zagotować i gotować mieszając, aż jabłka będą miękkie. Przestudzić.

Piekarnik rozgrzać do 220ºC. Ciasto podzielić na dwie części. Część na wierzch powinna być większa. Rozwałkować spód i wyłożyć do blaszki. Mus żurawinowy rozsmarować na spodzie, wyłożyć jabłka i przykryć drugim plackiem ciasta. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Zrobić nacięcia w cieście. Piec 20 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 190ºC i piec kolejne 20 minut. Ciasto podawać jeszcze ciepłe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz