czwartek, 3 października 2013

Jabłkowo cynamonowe bułeczki


Te drożdżowe bułeczki są przepyszne. Nie są zbyt słodkie, z przyjemnym kwaskowatym posmakiem od jabłek. Pięknie pachną cynamonem. Ciasto jest mięciutkie i puszyste w środku. Bardzo polecam! Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony www.cookingclassy.com.

Składniki na ciasto:

  1/2 szklanki ciepłego mleka
  1 i 3/4 łyżeczki suchych drożdży (7 g)
  1/2 szklanki śmietany 18%
  1/3 szklanki cukru
  szczypta soli
  1 duże jajko
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  2 łyżki oleju
  2 łyżki (ok. 30 g) roztopionego masła
  3 szklanki mąki

Składniki na nadzienie:

  2 szklanki, obranych i startych jabłek - 2 jabłka
  2 łyżeczki soku z cytryny
  1/2 szklanki brązowego cukru
  1 łyżka cynamonu
  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  1/4 szklanki (ok. 56 g) roztopionego masła
  
Składniki na lukier:

  1 łyżka roztopionego masła
  1 szklanka cukru pudru
  2 łyżki odciśniętego soku z jabłek
  2 łyżki soku z cytryny
  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Drożdże wsypać do ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Do misy miksera włożyć śmietanę, cukier, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, olej, masło i mleko z drożdżami. Wymieszać do połączenia. Dosypać połowę ilości mąki, lekko wymieszać i wyrobić za pomocą haka do wyrabiania ciasta. Dodać drugą połowę mąki. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godzin do wyrośnięcia.

Jabłka zetrzeć, dodać do nich sok z cytryny. Cynamon, gałkę muszkatołową i cukier razem wymieszać. Spód formy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować roztopionym masłem, ale zachować odrobinę na później. Posypać mieszaniną cukru i przypraw. Jabłka odcisnąć z soku i rozsypać na ciasto. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12-13 kawałków. Ułożyć ślimaki w formie i odstawić na ok. 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Wyrośnięte bułeczki posmarować resztą masła i włożyć do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut na termoobiegu i kolejne 10 na termoobiegu z dolną grzałką.

Wszystkie składniki na lukier połączyć. W razie potrzeby dodać soku z jabłek, aby lukier rozrzedzić. Jeszcze ciepłe bułki polukrować. 







6 komentarzy:

  1. Chciałam zastąpić suche drożdże żywymi - ile by to było?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna łyżeczka suchych drożdży waży 4 g. Drożdży świeżych dajemy zawsze dwa razy więcej, czyli w tym wypadku trzeba dać 14 g :)

      Usuń
    2. Super dziękuję! Zaraz zabieram się do roboty ;)

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że się udały :) Smacznego! :)

      Usuń
    4. Wyszły super! Wszystkim bardzo smakowało. Na pewno będę często wracać do tego przepisu.

      Usuń
    5. Bardzo się cieszę i zapraszam ponownie, również po nowe przepisy :)

      Usuń