środa, 2 października 2013

Pumpkin Chai Latte


Mam dla Was coś na rozgrzewkę. Chai Latte nie ma nic wspólnego z kawą! Napój pochodzi z Azji. Zamiast espresso zawiera herbatę, ale robi się go na bazie mleka z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Zaprezentuję Wam przepis nieco urozmaicony, typowo jesienny, bo z dodatkiem dyni. Osoby, które nie lubią bawarki, raczej nie polubią tego napoju, bo smakuje podobnie, ale zawsze warto próbować!

Składniki na 2 porcje:

  1 i 3/4 szklanki mleka krowiego, ryżowego, migdałowego lub sojowego
  4 goździki
  1/2 laski cynamonu
  szczypta mielonego imbiru
  szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  2 łyżeczki czarnej lub zielonej herbaty
  1/4 szklanki puree z dyni

Mleko razem z przyprawami podgrzać na wolnym ogniu, nie zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć i zaparzać przez 10 minut. 
Płyn przecedzić i wlać z powrotem do garnka. Dodać puree z dyni i wymieszać. Całą miksturę spienić i przelać do szklanek. Posypać cynamonem. Pić póki gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz