Mam dla Was coś na rozgrzewkę. Chai Latte nie ma nic wspólnego z kawą! Napój pochodzi z Azji. Zamiast espresso zawiera herbatę, ale robi się go na bazie mleka z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Zaprezentuję Wam przepis nieco urozmaicony, typowo jesienny, bo z dodatkiem dyni. Osoby, które nie lubią bawarki, raczej nie polubią tego napoju, bo smakuje podobnie, ale zawsze warto próbować!
Składniki na 2 porcje:
1 i 3/4 szklanki mleka krowiego, ryżowego, migdałowego lub sojowego
4 goździki
1/2 laski cynamonu
szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki czarnej lub zielonej herbaty
1/4 szklanki puree z dyni
Mleko razem z przyprawami podgrzać na wolnym ogniu, nie zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć i zaparzać przez 10 minut.
Płyn przecedzić i wlać z powrotem do garnka. Dodać puree z dyni i wymieszać. Całą miksturę spienić i przelać do szklanek. Posypać cynamonem. Pić póki gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz