Mam wrażenie, że mascarpone i figi to duet dla siebie stworzony. Tartaletki są bardzo kruche i wypełnione po brzegi kremem. Na wierzch można dołożyć maliny, porzeczki i borówki, ale niestety już nie mamy sezonu na te owoce. Trzeba bardzo pilnować czasu, kiedy pojawią się w sklepach figi, a na półkach są jeszcze letnie owoce. Przepis bardzo prosty i szybki, poleca się na weekend :)
Składniki na ciasto:
175 g mąki
100 g masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki razem połączyć, uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, 4 o średnicy 11 cm wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ostudzić.
Składniki na krem:
450 g serka mascarpone
6 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
2 figi
cynamon
Wszystkie składniki na krem razem ubić, do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Przełożyć do szprycy i udekorować tartaletki. Na wierzchu ułożyć figi i posypać cynamonem.
Zgadzam się w 100% mascarpone i figa tu cudowna para:) uwielbiam to połączenie, mniam!
OdpowiedzUsuń