piątek, 27 września 2013

Tartaletki z mascarpone i figami


Mam wrażenie, że mascarpone i figi to duet dla siebie stworzony. Tartaletki są bardzo kruche i wypełnione po brzegi kremem. Na wierzch można dołożyć maliny, porzeczki i borówki, ale niestety już nie mamy sezonu na te owoce. Trzeba bardzo pilnować czasu, kiedy pojawią się w sklepach figi, a na półkach są jeszcze letnie owoce. Przepis bardzo prosty i szybki, poleca się na weekend :)

Składniki na ciasto:

  175 g mąki
  100 g masła
  1 łyżka cukru pudru
  1 żółtko

Wszystkie składniki razem połączyć, uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, 4 o średnicy 11 cm wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ostudzić.

Składniki na krem:

  450 g serka mascarpone
  6 łyżek śmietany kremówki
  2 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:
  
  2 figi
  cynamon

Wszystkie składniki na krem razem ubić, do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Przełożyć do szprycy i udekorować tartaletki. Na wierzchu ułożyć figi i posypać cynamonem.






1 komentarz:

  1. Zgadzam się w 100% mascarpone i figa tu cudowna para:) uwielbiam to połączenie, mniam!

    OdpowiedzUsuń