wtorek, 11 lutego 2014

Trufle czekoladowe z hibiskusem


Zbliżają się Walentynki, więc prezentuję Wam moją propozycję na ten dzień. Czekolada od zawsze kojarzy się z miłością i najczęściej właśnie ją wybieramy na romantyczne desery. Te trufle są zdecydowanie dla wielbicieli czekolady. Kwiaty hibiskusa nadają truflom lekkiej kwaskowości i nutki orzeźwienia. Nie są słodkie, dlatego cukier dodajcie wedle własnego uznania. Ja go nie dodawałam. Udanego piątkowego święta! :)

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na ok. 28 trufli:

  260 g gorzkiej czekolady
  180 ml śmietany 30%
  3 łyżeczki suszonych płatków hibiskusa
  1 łyżka masła
  1 łyżeczka rumu


Czekoladę posiekać na drobne kawałki, włożyć do miski. Do rondelka wlać śmietankę i dodać płatki hibiskusa. Zagotować, zdjąć z ognia. Przykryć rondelek pokrywką i odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie śmietana nabierze różowego koloru. Dodać masło i ponownie zagotować. Wlać rum i przecedzić mieszaninę przez sito. Wlać śmietanę do czekolady. Delikatnie mieszać do jej rozpuszczenia. Przykryć miskę plastikową folią, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Po schłodzeniu, używając łyżki do wykrawania miąższu melona (formująca miąższ w kulki), wycinać kulki i formować je w dłoniach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Składniki na polewę czekoladową:

  150 g gorzkiej czekolady
  4 łyżki oleju
  płatki hibiskusa do dekoracji 

Czekoladę i olej umieścić w misce. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na kilka minut do przestudzenia. Schłodzone czekoladowe kulki maczać w polewie, odczekać aż spłynie jej nadmiar i odkładać na papier do pieczenia. Włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Wyjąć trufle z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.




English version

Chocolate Hibiscus Truffles

This is my proposal for Valentine's Day. Chocolate is from ages identified with love and usually this ingredient is exactly the one we choose for romantic desserts. These truffles are definitely for chocolate lovers. The hibiscus flowers give them a little sourness and refreshing tone. They are not sweet, so add some sugar if you wish. I decided not to add any sugar. So... have a lovely upcoming Friday!

Ingredients for 28 truffles:

  260 g bittersweet chocolate
  180 ml heavy cream
  3 tsp dried hibiscus flowers
  1 tbsp butter
  1 tsp rum

Finely chop chocolate. In a saucepan combine heavy cream and hibiscus flowers. Bring it to boil and remove from heat. Cover with a lid and set aside for 30 minutes. Cream will turn pink. Add butter and bring to boil again. Add rum, drain off and pour over the chocolate. Using a whisk stir the cream and chocolate until combined. Cover the bowl with plastic wrap and refrigerate for 2 hours. 

Using a melon-baller, scoop out balls from the chilled chocolate-cream mixture. Roll the balls between your palms and place them on a baking sheet lined with parchment paper. Refrigerate for 30 minutes.

Chocolate glaze ingredients:

  150 g bittersweet chocolate
  4 tbsp oil
  dried hibiscus flowers, to garnish

Melt chocolate and oil on a double boiler. Rmove from heat and set aside to cool a little bit. Dip the chocolate balls into the melted chocolate, letting the excess chocolate drip off. Place the truffles on a baking sheet lined with parchment paper. Top each truffle with a dried hibiscus flower. Refrigerate until set. Remove from refrigerator at least 15 minutes before serving.

Based on: bakenoir.com

5 komentarzy:

  1. Niebo w gębie! A piękna patera pasuje do nich idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w końcu mogłam ją wykorzystać do tych małych pyszności :)

      Usuń
  2. Ja zaglądam pierwszy raz....:) Trufle baardzo kuszące.... też chciałam zrobić podobne, ale nigdzie nie mogę kupić hibiskusa...:(( niby wszystko jest a jak coś chcesz kupić to klapa....
    No a ta paterka to wprost cudeńko.... :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :) Sprawdź w mniejszych sklepikach z ziołami, albo ze zdrową żywnością, Może znajdziesz też w sklepach internetowych ;)

      Usuń