Angel Wings
Już w przyszłym tygodniu Tłusty Czwartek, dlatego najwyższa pora, aby zacząć o nim myśleć :) Tradycja polskiego karnawału - faworki. Są bardzo u nas lubiane, ale ze względu na pracochłonność w przygotowaniu robi się je bardzo rzadko. Ja odważyłam się usmażyć je po raz pierwszy i myślę, że częściej niż raz do roku nie będę ich robić :) Wyszły smaczne, a jeszcze lepsze są na drugi dzień.
SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION
Składniki na ok. 4 talerze faworków:
450 g mąki pszennej
5 żółtek
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
ok. 700 ml tłuszczu do głębokiego smażenia (np. smalec, olej rzepakowy, kokosowy)
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać żółtka, śmietanę, spirytus i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ja wyrabiałam mikserem z hakiem). Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Po 30 minutach ciasto mocno wybić wałkiem, aby pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza (ok. 15-30 minut) - ciasto rozwałkować, złożyć, ubić wałkiem itd. Później ciasto owinąć w folię plastikową i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki. Partiami rozwałkowujemy bardzo cienkie ciasto (resztę, na razie nieużywanego ciasta przykryć, aby nie wysychało). Nożem lub radełkiem kroić ciasto na prostokąty o wymiarach ok 12 x 3 cm. Każdy prostokąt naciąć pośrodku i przewlec jeden koniec przez otwór.
Tłuszcz rozgrzać w garnku do 175ºC i smażyć faworki z obu stron na złoty kolor. Kłaść na ręczniku papierowym do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną, posypać cukrem pudrem.
English version
Angel Wings
Traditionaly for the carnival in Poland - angel wings. They are admired in our country, but due to the effort you need to put in making these, they are made rarely. This is the first time I decided to make them and I think that I won't be doing them more often than once a year :) Angel wings came out tasty and they are even better the next day.
450 g all-purpose flour
5 egg yolks
3/4 cup sour cream
1 tbsp spirit
pinch of salt
about 700 ml deep fry oil (canola oil, coconut oil or lard)
powdered sugar for dusting
Sift the flour, add egg yolks, sour cream, spirit and salt. Kneed the dough utill it becomes smooth and flexible. Wrap in plastic foil and set aside for 30 minutes.
After that time beat the dough using a roller untill bubbles of air appear (for 15-30 minutes) - roll the dough out, fold and beat and so on. When the dough is ready, wrap it in plastic foil and refrigerate for 30 minutes.
Roll the dough out very thinly and cut into strips 12 cm long and 3 cm wide. Cut a slit in the center of each strip and draw one end of pastry through the slit. Fry in hot oil (175ºC/347ºF) until golden. Drain on absorbent paper. When cool, sprinkle with powdered sugar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz