sobota, 8 lutego 2014

Magdalenki z Lady Grey


Zawsze sądziłam, że magdalenki są takie "nijakie", ale po ich upieczeniu zmieniłam zdanie :) Ciasteczka z tego przepisu wychodzą znakomite. Są bardzo smaczne, aromatyczne, mięciutkie. Dominuje w nich pomarańcza, która podkreśla smak herbaty Lady Grey. Kiedy przeczytałam ten przepis, zdziwiłam się, że jednym ze składników są liście herbaty, a nie zaparzona z nich esencja. Przekonałam się jednak, że niepotrzebnie, bo liście po upieczeniu robią się chrupiące i nadają magdalenkom fajnej faktury.

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na ok. 14 sztuk:

  70 g masła, roztopionego
  3/4 szklanki mąki pszennej
  1 łyżka liści herbaty Lady Grey
  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1/8 łyżeczki soli
  1/3 szklanki cukru
  skórka otarta z pomarańczy
  2 jajka
  2 łyżki miodu


W misce połączyć ze sobą mąkę, herbatę, proszek do pieczenia i sól. Do osobnej miski wsypać cukier i dodać do niego skórkę pomarańczową. Połączyć palcami. W misie miksera ubić jajka z cukrem na jasną masę, wmiksować miód. Dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć miskę plastikową folią, wstawić do lodówki na 3 godziny.


Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Natłuścić formę na magdalenki. Rozłożyć ciasto i piec magdalenki przez 11-13 minut. 







English version

Lady Grey Madeleines

I always thought that madeleines are nothing special but I changed my mind when I made them :) Cookies from this recipe are excellent. They are really tasty, aromatic and spongy. The taste of orange is dominating and accents the Lady Grey tea. Whet I read this recipe I was suprised that one of the ingredients are tea leaves. But after baking the leaves become crunchy and give madeleines an interesting texture.

Ingredients for about 14 regular cookies:

  5 tbsp butter, melted
  3/4 cup all-purpose flour
  1 tbsp Lady Gray tea leaves
  1/2 tsp baking powder 
  1/8 tsp salt
  1/3 cup sugar
  zest from 1 orange
  2 eggs
  2 tbsp honey


In a bowl combine together flour, tea leaves, baking powder and salt. In another bowl rub orange zest into sugar using your fingers. In a bowl of stand mixer beat eggs and sugar until pale. Beat in honey. Using a wooden spoon stir in dry ingredients and then butter. Refrigerate batter at least 3 hours.

Preheat oven to 400ºF. Grease a madeleine pan with butter. Spoon the batter into the pan and bake 11-13 minutes.

Based on: www.bluebonnetsandbrownies.com

3 komentarze:

  1. A widzisz- też po przeczytaniu tytułu byłam pewna, że w składnikach będzie napar, a nie liście ;) Fajny pomysł, a magdalenki uwielbiam. Właśnie za ten ich delikatny, biszkoptowy smak. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wydaje się, że to takie oczywiste dodać napar z herbaty, bo kto by dodawał liście! ;) Dziękuję za komentarz! :))

      Usuń
    2. Jak widać z liśćmi też można pokombinować ;)

      Usuń