piątek, 24 stycznia 2014

Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami


Lubicie piec chleb? Ja bardzo, a w szczególności takie nietypowe jak ten. Kojarzy mi się z Włochami... oliwki, suszone pomidory i rozmaryn. Bardzo aromatyczny, z dużą ilością dodatków. Chociaż nie zawsze mam na to czas, to postaram się częściej publikować przepisy na przeróżne chleby. Na razie zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu. Chleb jest bardzo smaczny i świetnie smakuje maczany w oliwie z oliwek.

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki:

  20 g świeżych drożdży
  250 ml letniej wody
  szczypta soli
  400 g mąki pszennej
  1 łyżeczka soli
  2 łyżki oliwy z oliwek
  100 g czarnych oliwek
  75 g suszonych pomidorów z zalewy
  1 łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu


Drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody z dodatkiem szczypty cukru. Odstawić. 
Oliwki i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy świeżego rozmarynu, należy go posiekać. Połączyć mąkę, pozostałą letnią wodę, oliwę, drożdże oraz sól i zagnieść na gładkie ciasto (można to zrobić mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta). Wgnieść oliwki, pomidory i rozmaryn, Jeśli ciasto będzie się kleiło, dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby podwoiło objętość.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować zgrabny bochenek i położyć na blasze, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 20-30 minut. Piekarnik rozgrzać do 220ºC i piec chleb przez 25-30 minut.
  




English version

Olive Tomato Bread

Do you enjoy baking bread? I do, especially such an unusual like this one. It reminds me Italy... olives, dried tomatoes, rosemary. Very aromatic, with a large amount of extras. Although not always I have time for it, I will try to publish recipes for various breads more often. For now do try this recipe. This bread is so good and tastes great with some olive oil.

Ingredients:

  20 g fresh yeasts
  250 ml warm water
  pinch of sugar
  400 g all-purpose flour
  1 tsp salt
  2 tbsp olive oil
  100 g black olives
  75 g dried tomatoes
  1 tbsp rosemary, fresh or dried


Dissolve yeasts in a bit of warm water with a pinch of sugar. Set aside. Cut olives and tomatoes in pieces. If you are using fresh rosemary - chop it. Combine all-purpose flour, remaining warm water, olive oil, yeasts and salt then knead to a smooth dough. Knead olives, dried tomatoes and rosemary into the dough. If the dough becomes too sticky add some flour. Cover the dough with a damp cloth and place it in warm a place for 1 hour to double its volume. 

Line baking sheet with parchment paper. Form a shapely loaf and put onto the baking sheet. Let it rest for 20-30 minutes.
Preheat oven to 430ºF/220ºC and bake the bread for 25-30 minutes.

Based on: strudelandcream.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz