czwartek, 5 września 2013

Ciastka z nutellą i orzechami


Ulubione ciastka u mnie w rodzinie. Znikają z talerza z prędkością światła :) Dzięki temu, że zamiast zwykłej mąki pszennej dodaje się do nich mąkę pszenną razową są przerażająco chrupiące :) Właściwie to powinno dodać się do nich orzechy laskowe, a nie włoskie, ale ja akurat nie miałam tych pierwszych pod ręką. Ciastka są mocno maślane i czuć w nich smak nutelli. Baaardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  115 g miękkiego masła
  115 g nutelli
  2/3 szklanki brązowego cukru
  1 jajko
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  szczypta soli
  1 szklanka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól razem wymieszać w osobnej misce.
Masło z nutellą utrzeć na puszystą masę. Dodawać cukier ciągle ucierając. Wbić jajko, dodać ekstrakt waniliowy i utrzeć. Dodać suche składniki, połączyć. Dosypać orzechy i wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować nieduże okrągłe porcje. Trzeba je układać w dużych odległościach od siebie, bo ciastka bardzo rosną. Piec przez ok. 15 minut. 


1 komentarz:

  1. Właśnie piekę! Pachnie w całym domu. Ciastka rosną jak szalone, wiec rzeczywiście trzeba robić duże odstępy, układając je na blasze.

    OdpowiedzUsuń