piątek, 6 września 2013

Chałka z kruszonką


Może pomyślicie, że upieczenie chałki jest bardzo trudne, ale to nieprawda. Też tak myślałam, póki jej nie zrobiłam ;) Zamieszczam zdjęcia z jej przygotowań, jeśli to oraz opis nie pomoże wklejam również link do filmiku, jak chałkę zapleść. Przejdźmy jednak do jej smaku. Jak to się mówi... niebo w gębie :) Jest mięciutka, puszysta w środku, na zewnątrz tworzy się fajna skórka. A jak dodamy do tego wszystkiego kruszonkę... No cóż, ja jestem fanką chałek. A Wy? :)

Składniki:

  3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  1 duże jajko
  60 g cukru
  4 łyżki masła roztopionego
  1/4 łyżeczki soli
  1 szklanka ciepłego mleka
  7 g suchych drożdży
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
  1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody
  kruszonka: 50 g mąki, 25 g cukru, 30 g masła - wszystkie składniki rozetrzeć palcami


Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Jajko roztrzepać z mlekiem, masłem i ekstraktem waniliowym. Wlać do mąki, dodać sól i cukier. Wyrobić gładkie ciasto, najlepiej przy pomocy haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, ale nie należy się tym przejmować. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 4 części i uformować wałki, z górką po środku, zwężające się na końcach i skleić końce ze sobą. 



Zapleść ciasto: zaczynając od prawej strony. Bierzemy skrajny wałek przekładamy nad sąsiednim, pod kolejnym przekładamy pod spodem, później przekładamy znów nad. Powtarzamy czynność do końca tak samo, zawsze bierzemy skrajny wałek. Końce zawijamy pod spód. 




Pomoc w zaplataniu chałki można znaleźć tutaj.

Zaplecioną chałkę odstawiamy jeszcze do napuszenia, na ok. 40 minut. Można ją włożyć do większej foremki, bo będzie rosła na boki, a nie do góry.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza. Chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym mlekiem i posypać kruszonką. Piec przez ok. 30 minut.







Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz