i borówkami amerykańskimi
Niesamowita. Tym jednym słowem można ją opisać. Fantastyczny krem z białej czekolady, na to bita śmietana i borówki... To najlepsza tarta, którą ostatnio zrobiłam, jest leciutka jak piórko, ale kaloryczna. Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com, na pewno do niego wrócę!
Składniki na ciasto:
130 g masła
szczypta soli
35 ml mleka w temperaturze pokojowej
175 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki połączyć, uformować w kulę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Formę na tartę o średnicy 27 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 220ºC, obniżyć temperaturę do 200ºC i piec ciasto przez 25 minut.
Składniki na krem:
250 g sera mascarpone
1/2 szklanki śmietany 30%
100 g białej czekolady
Dodatkowo:
kilka łyżek dżemu porzeczkowego
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
250 g borówek amerykańskich
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietanę ubić. Czekoladę połączyć z serem mascarpone i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.
Na upieczonym spodzie rozsmarować dżem porzeczkowy, wyłożyć masę z białej czekolady, schłodzić, aż krem stężeje.
Ubić 200 ml śmietany z cukrem pudrem i wyłożyć na schłodzoną tartę, na wierzchu poukładać borówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz