poniedziałek, 9 września 2013

Tarta z kremem z białej czekolady

i borówkami amerykańskimi



Niesamowita. Tym jednym słowem można ją opisać. Fantastyczny krem z białej czekolady, na to bita śmietana i borówki... To najlepsza tarta, którą ostatnio zrobiłam, jest leciutka jak piórko, ale kaloryczna. Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com, na pewno do niego wrócę!

Składniki na ciasto:

  130 g masła
  szczypta soli
  35 ml mleka w temperaturze pokojowej
  175 g mąki pszennej
  1/2 łyżeczki cukru pudru
  1 żółtko

Wszystkie składniki połączyć, uformować w kulę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Formę na tartę o średnicy 27 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 220ºC, obniżyć temperaturę do 200ºC i piec ciasto przez 25 minut.

Składniki na krem:

  250 g sera mascarpone
  1/2 szklanki śmietany 30%
  100 g białej czekolady

Dodatkowo:

  kilka łyżek dżemu porzeczkowego
  200 ml śmietany 30%
  1 łyżeczka cukru pudru
  250 g borówek amerykańskich

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietanę ubić. Czekoladę połączyć z serem mascarpone i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.
Na upieczonym spodzie rozsmarować dżem porzeczkowy, wyłożyć masę z białej czekolady, schłodzić, aż krem stężeje.  
Ubić 200 ml śmietany z cukrem pudrem i wyłożyć na schłodzoną tartę, na wierzchu poukładać borówki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz