Klasyka francuskiego deseru, choć tak na prawdę nie wiadomo czy wywodzi się z Francji. Kuchnia francuska słynie ze swojej wykwintności i trudności w przygotowaniu, ale ten deser jest bardzo prosty! Wystarczą żółtka, kremówka, wanilia, cukier i mamy coś wspaniałego. Niesamowita delikatność i smak. Kto jeszcze nie próbował, zachęcam bardzo gorąco!
Składniki na 5-6 porcji:
500 ml śmietany 36%
6 żółtek
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii
cukier brązowy do posypania wierzchu
Śmietanę wlać do rondelka, wanilię przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i razem z laską wrzucić do śmietany. Zagotować i natychmiast zdjąć z ognia. Lekko przestudzić. Wyjąć laskę wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem, ale masy nie należy bardzo napowietrzać. Nie chcemy, aby było w kremie dużo bąbelków powietrza. Do ucieranych żółtek powoli wlać śmietanę. Uderzyć miską o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Rozlać mieszaninę do ramekinów. Crème brûlée należy piec w kąpieli wodnej w nagrzanym piekarniku do 160ºC przez ok. 30 minut. Po upieczeniu krem ostudzić i schłodzić przez 3 godziny w lodówce. Przed podaniem deser delikatnie osuszyć papierem ręcznikowym, każdą porcję posypać 1 łyżką cukru brązowego (cukru nie może być zbyt dużo, ponieważ nie uzyskamy chrupiącej skorupki) i skarmelizować palnikiem lub w piekarniku na funkcji grill.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz