wtorek, 10 września 2013

Crème brûlée


Klasyka francuskiego deseru, choć tak na prawdę nie wiadomo czy wywodzi się z Francji. Kuchnia francuska słynie ze swojej wykwintności i trudności w przygotowaniu, ale ten deser jest bardzo prosty! Wystarczą żółtka, kremówka, wanilia, cukier i mamy coś wspaniałego. Niesamowita delikatność i smak. Kto jeszcze nie próbował, zachęcam bardzo gorąco!

Składniki na 5-6 porcji:

  500 ml śmietany 36%
  6 żółtek
  1/3 szklanki cukru
  1 laska wanilii 
  cukier brązowy do posypania wierzchu

Śmietanę wlać do rondelka, wanilię przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i razem z laską wrzucić do śmietany. Zagotować i natychmiast zdjąć z ognia. Lekko przestudzić. Wyjąć laskę wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem, ale masy nie należy bardzo napowietrzać. Nie chcemy, aby było w kremie dużo bąbelków powietrza. Do ucieranych żółtek powoli wlać śmietanę. Uderzyć miską o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Rozlać mieszaninę do ramekinów. Crème brûlée należy piec w kąpieli wodnej w nagrzanym piekarniku do 160ºC przez ok. 30 minut. Po upieczeniu krem ostudzić i schłodzić przez 3 godziny w lodówce. Przed podaniem deser delikatnie osuszyć papierem ręcznikowym, każdą porcję posypać 1 łyżką cukru brązowego (cukru nie może być zbyt dużo, ponieważ nie uzyskamy chrupiącej skorupki)  i skarmelizować palnikiem lub w piekarniku na funkcji grill.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz