czwartek, 12 września 2013

Ciasto miodowe


Zrobiło się zimno, ponuro, deszczowo, na nic nie mamy sił... Dlatego dziś proponuję Wam miodowe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, które doda Wam energii. Zawiera dużą ilość miodu, który jest mocno wyczuwalny w smaku. Do ciasta można dodać dowolne bakalie. Przepis przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z wrześniowego numeru magazynu "Moje Gotowanie".

Składniki:

  270 g miodu
  30 g melasy
  2 łyżki masła
  80 g mąki pszennej razowej
  220 g mąki pszennej
  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  1/2 łyżeczki imbiru
  1 łyżeczka cynamonu
  garść bakalii, u mnie śliwki i orzechy włoskie

Miód, melasę oraz masło rozpuścić w średniej wielkości rondelku. Wymieszać ze sobą mąki, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Połowę sypkich składników dodać do mokrych, dołożyć bakalie, resztę mąki i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sucha dolać wody lub miodu. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Masę przełożyć do małej keksówki i piec 40 minut. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz