Pachnące gruszkami, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Bardzo smaczny, typowo jesienny deser. Co najważniejsze muffiny są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam na weekend!
Zmodyfikowany przepis autorstwa Nigelli Lawson.
Składniki na ok. 14 muffinek:
250 g mąki
80 g cukru brązowego + po 1/2 łyżeczce do posypania muffinek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
2 jajka
140 ml śmietany 18%
125 ml oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
300 g gruszek (2 sztuki), obranych i pokrojonych w kostkę
Suche składniki razem wymieszać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sproszkowany imbir.
W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej, miód, świeży imbir. Dodać składniki suche i wymieszać tylko do połączenia. Wrzucić pokrojone gruszki i delikatnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem i posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 200ºC przez 20-25 minut.
koniecznie do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńTak jest! :)
Usuń