piątek, 20 września 2013

Muffiny z gruszkami i imbirem


Pachnące gruszkami, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Bardzo smaczny, typowo jesienny deser. Co najważniejsze muffiny są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam na weekend! 
Zmodyfikowany przepis autorstwa Nigelli Lawson.

Składniki na ok. 14 muffinek:

  250 g mąki
  80 g cukru brązowego + po 1/2 łyżeczce do posypania muffinek
  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  2 jajka
  140 ml śmietany 18%
  125 ml oleju
  1 łyżka miodu
  1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  300 g gruszek (2 sztuki), obranych i pokrojonych w kostkę

Suche składniki razem wymieszać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sproszkowany imbir.
W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej, miód, świeży imbir. Dodać składniki suche i wymieszać tylko do połączenia. Wrzucić pokrojone gruszki i delikatnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem i posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 200ºC przez 20-25 minut.





2 komentarze: