Niesamowicie aromatyczne ciasto. Pięknie pachnie cynamonem i orzechami. Koniecznie trzeba użyć brązowego cukru, bo on też nadaje wspaniały smak. Krem z serka philadelphia jest lekko słony i przełamuje słodycz ciasta. Jest to zdecydowanie najlepsze ciasto marchewkowe.
Składniki na ciasto:
2 jajka
80 g brązowego cukru
150 ml oleju z pestek winogron
200 g drobno startej marchewki
90 g świeżego ananasa (może być też z puszki)
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach powoli wlewać olej. Do masy dodać marchewkę, ananasa, imbir, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć. Formę o wymiarach 25 x 21 cm, lub mniejszą, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 150ºC przez godzinę. Ostudzić
Składniki na krem:
100 g serka philadelphia
50 g masła
50 g cukru pudru
Mikserem utrzeć serek razem z masłem. Cukier puder dodawać w trzech częściach, cały czas ucierając. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta.
wygląda cudnie! :) Polecam dodać olej z orzechów włoskich- dzięki niemu ciasto będzie miało przyjemną orzechową nutkę :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Dobry pomysł, następnym razem tak zrobię :)
OdpowiedzUsuń