poniedziałek, 23 września 2013

Ciasto marchewkowe


Niesamowicie aromatyczne ciasto. Pięknie pachnie cynamonem i orzechami. Koniecznie trzeba użyć brązowego cukru, bo on też nadaje wspaniały smak. Krem z serka philadelphia jest lekko słony i przełamuje słodycz ciasta. Jest to zdecydowanie najlepsze ciasto marchewkowe.

Składniki na ciasto:

  2 jajka
  80 g brązowego cukru
  150 ml oleju z pestek winogron
  200 g drobno startej marchewki
  90 g świeżego ananasa (może być też z puszki)
  1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  50 g posiekanych orzechów włoskich
  50 g wiórków kokosowych
  200 g mąki
  1 łyżeczka cynamonu
  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  szczypta soli
  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach powoli wlewać olej. Do masy dodać marchewkę, ananasa, imbir, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć. Formę o wymiarach 25 x 21 cm, lub mniejszą, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 150ºC przez godzinę. Ostudzić

Składniki na krem:

  100 g serka philadelphia
  50 g masła
  50 g cukru pudru

Mikserem utrzeć serek razem z masłem. Cukier puder dodawać w trzech częściach, cały czas ucierając. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta.




2 komentarze:

  1. wygląda cudnie! :) Polecam dodać olej z orzechów włoskich- dzięki niemu ciasto będzie miało przyjemną orzechową nutkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Dobry pomysł, następnym razem tak zrobię :)

    OdpowiedzUsuń