wtorek, 24 września 2013

Lassi z karmelizowanego ananasa


Napój bardzo ciekawy w smaku. Ananas i kokos - dwa egzotyczne i kojarzące się z latem owoce, jednak dodatek kardamonu i cynamonu tworzy z tego lassi napój rozgrzewający i typowo jesienny. Myślę, że na lato też będzie dobry, ale trzeba by było go dobrze schłodzić. Przepis pochodzi ze strony www.howsweeteats.com.

Składniki na 2 duże szklanki:

  5 krążków świeżego ananasa
  1 łyżka masła
  1 łyżka oleju kokosowego, ja użyłam klarowanego masła
  1 łyżka brązowego cukru
  350 g mleka kokosowego
  220 g jogurtu greckiego
  1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  1/8 łyżeczki mielonego cynamonu

Na rozgrzaną patelnię włożyć masło i olej. Kiedy masło się rozpuści dodać ananasa i posypać go brązowym cukrem. Owoce smażyć z każdej strony, aż będą złocisto brązowe, ok. 5 minut na stronę. Wyjąć z patelni i ostudzić. Odłożyć jeden krążek do dekoracji szklanek.
Do blendera włożyć karmelizowanego ananasa, mleko kokosowe, jogurt kardamon i cynamon. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek, udekorować połówką krążka ananasa i posypać kardamonem lub cynamonem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz