Napój bardzo ciekawy w smaku. Ananas i kokos - dwa egzotyczne i kojarzące się z latem owoce, jednak dodatek kardamonu i cynamonu tworzy z tego lassi napój rozgrzewający i typowo jesienny. Myślę, że na lato też będzie dobry, ale trzeba by było go dobrze schłodzić. Przepis pochodzi ze strony www.howsweeteats.com.
Składniki na 2 duże szklanki:
5 krążków świeżego ananasa
1 łyżka masła
1 łyżka oleju kokosowego, ja użyłam klarowanego masła
1 łyżka brązowego cukru
350 g mleka kokosowego
220 g jogurtu greckiego
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
Na rozgrzaną patelnię włożyć masło i olej. Kiedy masło się rozpuści dodać ananasa i posypać go brązowym cukrem. Owoce smażyć z każdej strony, aż będą złocisto brązowe, ok. 5 minut na stronę. Wyjąć z patelni i ostudzić. Odłożyć jeden krążek do dekoracji szklanek.
Do blendera włożyć karmelizowanego ananasa, mleko kokosowe, jogurt kardamon i cynamon. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek, udekorować połówką krążka ananasa i posypać kardamonem lub cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz