z kwaśną śmietaną
Przepyszne lody truskawkowe bez dodatku żółtek. Idealne na gorące dni. Nie są tak puszyste, ale są mocno truskawkowe z lekką nutką wanilii, a ich kwaskowatość sprawia, że można je jeść, jeść i jeść :)
Składniki:
450 g truskawek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka wódki
240 g kwaśnej śmietany 18%
250 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Truskawki pokroić na kawałki, zalać łyżką wódki i cukrem. Przykryć i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, mieszając co jakiś czas.
Truskawki razem z sokiem jaki puściły oraz z resztą składników włożyć do miksera lub blendera i niedokładnie zmiksować. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według wskazówek instrukcji jej producenta.
Lody można zrobić bez maszyny do lodów - zmiksowane składniki przelać do pojemnika na lody i włożyć do zamrażalnika. Podczas chłodzenia co 30 min przez pierwsze 3 godziny miksować, aby nie powstały w lodach kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.
Aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuń