Lekka jak piórko, łatwa i szybka w przygotowaniu. Kwaskowe truskawki przełamują słodycz bezy. Bardzo fajna na upalne dni :)
Składniki:
10 białek
400 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
500 g truskawek
400 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Białka ubić, jak zaczną się pienić dodawać partiami cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Na papierze do pieczenia odrysować dwa okręgi o średnicy 26 cm. Ubite białka wyłożyć na pergamin i piec przez 5 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni Celsjusza i dalej piec przez 90 min. Bezy studzić w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru. Truskawki pokroić na plasterki. Śmietanę wyłożyć na pierwszy blat bezowy, położyć truskawki i przykryć drugim blatem. Wierzch udekorować truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz