niedziela, 2 czerwca 2013

Tort bezowy z truskawkami



Lekka jak piórko, łatwa i szybka w przygotowaniu. Kwaskowe truskawki przełamują słodycz bezy. Bardzo fajna na upalne dni :)

Składniki: 

  10 białek
  400 g cukru pudru
  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  1 łyżeczka octu
  500 g truskawek
  400 ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Białka ubić, jak zaczną się pienić dodawać partiami cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Na papierze do pieczenia odrysować dwa okręgi o średnicy 26 cm. Ubite białka wyłożyć na pergamin i piec przez 5 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni Celsjusza i dalej piec przez 90 min. Bezy studzić w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru. Truskawki pokroić na plasterki. Śmietanę wyłożyć na pierwszy blat bezowy, położyć truskawki i przykryć drugim blatem. Wierzch udekorować truskawkami.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz