niedziela, 23 czerwca 2013

Kompot rabarbarowy


Fantastyczne orzeźwienie! Kwaśny rabarbar z dodatkiem cytryny doskonale gasi pragnienie w te upalne dni. Można podawać z dodatkowym plasterkiem cytryny, czy z listkami mięty. Co prawda mamy już koniec sezonu na rabarbar, ale może jeszcze zdążycie zrobić ten napój. Co ciekawe kompot pachnie karmelem, przez to, że na początku cukier w garnku trzeba podsmażyć na złoto.

Składniki:

  400 g rabarbaru
  1,5 l wody
  5 łyżek cukru
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1,5 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Rabarbar obrać, umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i rozprowadzić do po dnie. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie brązowieć. Wrzucić rabarbar i wymieszać. Smażyć przez ok. 2-3 min. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt waniliowy i gotować aż rabarbar zmięknie. Na końcu dodać sok z cytryny, odstawić na kilka minut, a później przecedzić płyn przez  sito do dzbanka. Podawać schłodzone, w razie potrzeby dolać wodę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz