z wanilią
W tym roku truskawki są wyjątkowo tanie, dlatego zachęcam Was do robienia z nich jak najwięcej przetworów, ciast, deserów i czego tylko dusza zapragnie. Ta konfitura jest naprawdę przepyszna. Zawdzięcza to zapewne wanilii, bo dzięki niej smak stał się bardziej wykwintny. Mimo, że w przepisie rabarbaru jest mniej niż truskawek, to jego smak dominuje. Z przepisu wyszło mi nieco ponad 750 ml konfitury. Lepiej podwoić podane ilości i zabierać się do roboty :)
Składniki:
2 kg truskawek
1 kg rabarbaru
260 g fruktozy
sok z 1 cytryny
laska wanilii
Przygotowanie:
Rabarbar obrać i pokroić, truskawki odszypułkować, pokroić na kawałki. Wszystkie składniki, oprócz wanilii, włożyć do dużego garnka i zagotować. Gotować na średnim ogniu ok. 2 godziny. Następnego dnia dodać ziarenka i przekrojoną wzdłuż wanilię. Gotować kolejną godzinę lub dotąd, aż konfitura uzyska odpowiednią konsystencję. Słoik wyparzyć wrzątkiem i gorącą konfiturę przełożyć do słoika, natychmiast zamknąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz