środa, 23 marca 2016

Sernik limonkowy na zimno


Ponieważ, między innymi, serniki królują na wielkanocnym stole, dziś mam dla Was przepis na  fantastycznie orzeźwiający limonkowy sernik na zimno. Limonka jest dla nas owocem egzotycznym, dlatego świetnie komponuje się z kokosem. Wiem, że nie wszystkim odpowiada smak kokosa, więc śmiało można go pominąć. Ten lekki sernik jest fajną alternatywą dla tradycyjnego. Gorąco zapraszam do wypróbowania w te święta!

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na spód:

  150 g ciastek maślanych
  90 g roztopionego masła
  2 łyżki wiórków kokosowych

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować z masłem na piasek i wmieszać wiórki kokosowe. Powstałą masą wylepić dno tortownicy i włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

Składniki na masę serową:
  
  250 g zmielonego twarogu śmietankowego
  400 ml śmietany 30%
  250 g białej czekolady
  70 g cukru pudru
  10 g żelatyny
  100 ml soku z limonek
  skórka otarta z 2 limonek

Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji

Żelatynę zalać sokiem z limonki i odstawić do napęcznienia na 5 minut. 
Do rondelka wlać 100 ml śmietany i podgrzać, ale nie zagotować. Odstawić z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Zostawić na 30 s, po tym czasie delikatnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali i połączyć z masą czekoladową (pamiętaj! żelatyna powinna być o tej samej temperaturze, co masa, do której ją dodajemy. W ten sposób unikniemy jej nagłego stężenia, a co za tym idzie - grudek). Pozostałą śmietanę ubić na sztywną masę. Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie z masą czekoladową i skórką z limonki. Na samym końcu połączyć z ubitą kremówką. Masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.



English version

No-bake Lime Cheesecake

Because, among other sweets, cheesecakes reign on the Easter table, I've got a recipe for a fantastic and refreshing no-bake lime cheesecake. Lime is an exotic fruit for us so coconut is a great company for it. I know that not everyone likes the taste of coconut so you can easily skip it. This light cheesecake is a nice alternative for a traditional one. Let it treat you during this holiday time!

Crust ingredients:

  150 g butter cookies
  90 g melted butter
  2 tbsp desiccated coconut

Line a 20 cm in diameter cake pan with parchment paper. Mix cookies with melted  butter until you get a sand-like texture. Stir in desiccated coconut and press into the bottom of cake pan. Put into the fridge while making a cheesecake filling.

Cheesecake ingredients:

  250 g cream cheese
  400 ml heavy cream
  250 g white chocolate
  70 g confectioners' sugar
  10 g gelatin powder
  100 ml fresh lime juice
  grated peel from 2 limes

Additionally: desiccated coconut to decorate.

Pour lime juice into gelatin and set aside for 5 min to swell.
In a small saucepan heat 100 ml of a heavy cream, be careful not to boil. Remove from the heat and add in broken chocolate. Leave for 30 s and then stir to melt the chocolate. Melt the gelatin in a microwave and then stir in to the chocolate mixture (remember! gelatin must be in the same temperature as a mixture into which you will be adding it. Otherwhise gelatin will set quickly and you will get a clumpy mixture). Beat the rest of the heavy cream. Beat the cream cheese with sugar until fluffy, then add in chocolate mixture and lime peel. At the end stir in beaten heavy cream. Pour the mixture into the prepared pan and leave in the fridge for the night.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz