środa, 16 marca 2016

Hot cross buns

angielskie bułeczki wielkopiątkowe



Wielkanoc coraz bliżej, a więc czas na świąteczne przepisy! Te bułeczki piecze się w Anglii tradycyjnie na Wielki Piątek. Są one symbolem końca postu i stąd wziął się na nich motyw krzyża. Anglicy do ich pieczenia używają mąki chlebowej, którą ja zastąpiłam zwykłą mąką pszenną, aby uzyskać lżejszą konsystencję. Zazwyczaj jedzone są z masłem lub z dżemem. Wykonane na podstawie tego przepisu Jamiego Olivera.

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na 9 bułeczek:

  455 g mąki pszennej
  7 g suchych drożdży
  200 ml letniego mleka
  55 g rozpuszczonego masła
  55 g brązowego cukru
  1 duże jajko, roztrzepane
  szczypta soli
  1 łyżeczka cynamonu
  1 łyżeczka przyprawy korzennej
  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  2 plastry imbiru z syropu cukrowego, posiekanego*
  60 g suszonej żurawiny
  30 g rodzynek
  30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  
Dodatkowo: ok. 5 łyżek mąki pszennej + tyle samo wody oraz płynny miód
  
Mleko wymieszać z rozpuszczonym masłem i dodać drożdże, odstawić. 
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, przyprawy, cukier i imbir, wymieszać. 
Do mieszaniny mąki dolać miksturę drożdżową i roztrzepane jajko. Całość wymieszać widelcem, a później zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto (5 min przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub 10 min ręcznie). Odstawić ciasto przynajmniej na godzinę do podwojenia objętości. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść w nie suszone owoce i skórkę pomarańczową. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ciasto podzielić na 9 równych części i uformować bułeczki, położyć na blachę i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 190ºC (termoobieg). Mąkę wymieszać z wodą do uzyskania gęstej pasty. Po 30 minutach wyłożyć łyżką mączną pastę na bułeczki formując krzyż. Piec przez 15-20 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i od razu posmarować je miodem. Odstawić do ostygnięcia.

* Taki imbir łatwo przygotować samemu. Potrzebujemy korzeń imbiru, obrany i zważony.     Kroimy go na plastry grubości 5 mm, układamy na patelni i zalewamy wodą na 1 cm ponad imbirem. Gotujemy ok. godziny, aż imbir będzie miękki. Po tym czasie zasypujemy cukrem, tyle ile ważył sam korzeń (mój ważył 175 g, więc wsypałam 175 g brązowego cukru, ale może być też biały). Całość gotujemy na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Taki imbir może być używany właśnie do wypieków, ale także do herbaty. Ma bardzo intensywny smak i uwaga! jest ostry.

 



English version

Hot cross buns - english Good Friday's buns

Easter is closer and closer so it is time for holiday recipes! These buns are traditionally baked in England on Good Friday as a symbol of the end of Lent and that's why there is a cross on top of the buns. English people use bread flour to bake them but I used a regular one to make them softer and more delicate. They usually eat these buns with butter or jam. My recipe is based on  Jamie Oliver's version.

Ingredients for 9 buns:

  455 g all-purpose flour
  7 g instant yeast
  200 ml lukewarm milk
  55 g melted butter
  55 g brown sugar
  1 large egg, lightly beaten
  pinch of salt
  1 tsp cinnamon
  1 tsp mixed spice
  1/4 tsp ground nutmeg
  2 pieces candied ginger
  60 g dried cranberries
  30 g dried raisins
  30 g candied orange peel

Additionally: about 5 tbsp all-purpose flour + the same amount of water and runny honey

Stir together milk and butter, add yeast and set aside.
Sift the flour into a bowl, add salt, spices, sugar and chopped stem ginger, stir.
Add yeast mixture and beaten egg into the flour mix. Stir using a fork, then knead the dough until soft and springy (5 minutes by stand mixer or 10 minutes by hand). Leave to rise in a warm place at least an hour to double in size.

Place the risen dough on lightly floured sourface and knead in dried fruits and orange peel. Line a baking tray with parchment paper. Divide the dough into 9 equal pieces and form buns. Place them on baking tray. Leave to proof for 30 minutes.

Preheat oven to 375ºF/190ºC. Mix the flour with water to a thick paste. After 30 minutes of rising use the batter to carefully trace a cross on top using a tablespoon. Bake for 15-20 minutes until golden brown. Remove from oven and brush over with honey and leave to cool. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz