Dziś kolejna propozycja na sernik. Również na zimno i też z nutą limonki, ale z dodatkową warstwą jogurtowego musu z truskawkami. Delikatny, lekki, orzeźwiający i szybki! Idealny deser dla zapracowanych. Inspirowałam się tym przepisem.
SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION
Składniki na spód:
120 g herbatników
60 g roztopionego masła
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno oraz boki). Ciasteczka oraz masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Wylepić dno tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
Składniki na masę limonkową:
10 g żelatyny w proszku
50 ml soku z limonki
250 g mielonego twarogu
250 g jogurtu greckiego
60 g cukru pudru
Żelatynę zalać sokiem z limonki i odstawić na 5 minut do napęcznienia. W malakserze połączyć ze sobą twaróg, jogurt oraz cukier puder. Żelatynę rozpuścić w mikrofali. Należy uważać, aby zbyt mocno się nie zagrzała. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić najpierw z łyżką masy twarogowej, a następnie zmiksować z jej pozostałą częścią. Gotową masę przelać na przygotowany wcześniej spód.
Składniki na mus truskawkowy:
16 g żelatyny w proszku
60 ml zimnej wody
400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
150 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
150 g świeżych truskawek, pokrojonych
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 5 minut. Truskawki zmiksować razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puree.
W malakserze zmiksować jogurt, dodać puree z truskawek i połączyć. Żelatynę rozpuścić w mikrofali. Należy uważać, aby zbyt mocno się nie zagrzała. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić najpierw z masą truskawkową, a następnie zmiksować z pozostałą jej częścią. Do powstałej masy wmieszać pokrojone truskawki. Wylać na stężałą warstwę limonkową i wstawić do lodówki na całą noc. Udekorować przed podaniem wedle uznania.
English version
Lime and strwaberry mousse cheesecake
Today I have another cheesecake proposition for you. With a hint of a lime also, but this time with an extra layer of yogurt and strawberry mousse. Delicate, light, refreshing and quick! Perfect for busy people.
Crust ingredients:
120 g butter cookies
60 g melted butter
Line a 20 cm in diameter cake pan with parchment paper. Mix cookies with melted butter until you get a sand-like texture. Press into the bottom of cake pan. Put in the fridge while making a cheesecake filling.
Lime layer ingredients:
10 g gelatin powder
50 ml fresh lime juice
250 g cream cheese
250 g greek yogurt
60 g confectioners' sugar
Pour lime juice into gelatin and set aside for 5 min to swell. In a bowl of a food processor combine together cream cheese, yogurt and confectioners' sugar. In a microwave melt gelatin. Be careful not to overheat it. Combine melted gelatin with a tablespoon of cream cheese mixture then combine with the rest of it. Pour into the prepared cake pan and refrigerate.
Strawberry layer ingredients:
16 g gelatin powder
60 ml cold water
400 g strawberries (fresh or frozen)
150 g greek yogurt
2 tbsp confectioners' sugar
1 tbsp lemon juice
150 g fresh strawberries, chopped
Pour water into gelatin and set aside for 5 min to swell. In a bowl of a food processor place strawberries, confectioners' sugar, lemon juice and mix until you get a smooth puree. Mix yogurt then add strawberry puree and mix well. In a microwave melt gelatin. Once again be careful not to overheat it. Combine melted gelatin with a tablespoon of strawberry mixture and then with the rest of it. Stir in chopped strawberries. Pour on to the set lime layer. Refrigerate overnight. Decorate before serving.
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuń