czwartek, 24 marca 2016

Limonkowy sernik na zimno z musem truskawkowym


Dziś kolejna propozycja na sernik. Również na zimno i też z nutą limonki, ale z dodatkową warstwą jogurtowego musu z truskawkami. Delikatny, lekki, orzeźwiający i szybki! Idealny deser dla zapracowanych. Inspirowałam się tym przepisem.

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na spód:

  120 g herbatników
  60 g roztopionego masła

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno oraz boki). Ciasteczka oraz masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Wylepić dno tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

Składniki na masę limonkową:

  10 g żelatyny w proszku
  50 ml soku z limonki
  250 g mielonego twarogu
  250 g jogurtu greckiego
  60 g cukru pudru

Żelatynę zalać sokiem z limonki i odstawić na 5 minut do napęcznienia. W malakserze połączyć ze sobą twaróg, jogurt oraz cukier puder. Żelatynę rozpuścić w mikrofali. Należy uważać, aby zbyt mocno się nie zagrzała. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić najpierw z łyżką masy twarogowej, a następnie zmiksować z jej pozostałą częścią. Gotową masę przelać na przygotowany wcześniej spód.

Składniki na mus truskawkowy:

  16 g żelatyny w proszku
  60 ml zimnej wody
  400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  150 g jogurtu greckiego
  2 łyżki cukru pudru
  1 łyżka soku z cytryny
  150 g świeżych truskawek, pokrojonych

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 5 minut. Truskawki zmiksować razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puree. 
W malakserze zmiksować jogurt, dodać puree z truskawek i połączyć. Żelatynę rozpuścić w mikrofali. Należy uważać, aby zbyt mocno się nie zagrzała. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić najpierw z masą truskawkową, a następnie zmiksować z pozostałą jej częścią. Do powstałej masy wmieszać pokrojone truskawki. Wylać na stężałą warstwę limonkową i wstawić do lodówki na całą noc. Udekorować przed podaniem wedle uznania.







English version

Lime and strwaberry mousse cheesecake

Today I have another cheesecake proposition for you. With a hint of a lime also, but this time with an extra layer of yogurt and strawberry mousse. Delicate, light, refreshing and quick! Perfect for busy people.

Crust ingredients:

  120 g butter cookies
  60 g melted butter

Line a 20 cm in diameter cake pan with parchment paper. Mix cookies with melted butter until you get a sand-like texture. Press into the bottom of cake pan. Put in the fridge while making a cheesecake filling.

Lime layer ingredients:

  10 g gelatin powder
  50 ml fresh lime juice
  250 g cream cheese
  250 g greek yogurt
  60 g confectioners' sugar

Pour lime juice into gelatin and set aside for 5 min to swell. In a bowl of a food processor combine together cream cheese, yogurt and confectioners' sugar. In a microwave melt gelatin. Be careful not to overheat it. Combine melted gelatin with a tablespoon of cream cheese mixture then combine with the rest of it. Pour into the prepared cake pan and refrigerate.

Strawberry layer ingredients:
  
  16 g gelatin powder
  60 ml cold water
  400 g strawberries (fresh or frozen)
  150 g greek yogurt
  2 tbsp confectioners' sugar
  1 tbsp lemon juice
  150 g fresh strawberries, chopped

Pour water into gelatin and set aside for 5 min to swell. In a bowl of a food processor place strawberries, confectioners' sugar, lemon juice and mix until you get a smooth puree. Mix yogurt then add strawberry puree and mix well.  In a microwave melt gelatin. Once again be careful not to overheat it. Combine melted gelatin with a tablespoon of strawberry mixture and then with the rest of it. Stir in chopped strawberries. Pour on to the set lime layer. Refrigerate overnight. Decorate before serving.

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń