piątek, 3 lipca 2015

Rabarbarowe muffiny z kruszonką


Zawsze nie mogę się doczekać sezonu na rabarbar, dlatego gdy tylko pojawił się w sprzedaży zaczęłam szaleć w kuchni :) Dziś proponuję Wam muffiny z rabarbarem, białą czekoladą i kruszonką w roli głównej. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby kruszonki, czyż nie? Znam takich, którzy mogliby zjeść tylko kruszonkę, bez tej całej "niepotrzebnej" reszty :) Polecam Wam ten przepis na fajnie wilgotne i smaczne muffiny, proste w wykonaniu, kiedy to zrobi się chłodniej na włączenie piekarnika. Obiecuję, że niebawem pojawią się przepisy na super lody!

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na muffiny:

  1 1/2 szklanki mleka
  180 ml oleju z pestek winogron (może być też słonecznikowy czy rzepakowy)
  2 jaja
  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  450 g mąki pszennej
  szczypta soli
  200 g białej czekolady
  350 g rabarbaru


Rabarbar umyć, obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, a w mniejszej mokre. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony rabarbar i ponownie wymieszać. Przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Rozgrzać piekarnik do 170ºC (termoobieg).
  
Składniki na kruszonkę:

  100 g cukru
  120 g mielonych migdałów
  10 g masła


Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach, aż otrzymamy okruchy ciasta. Posypać kruszonką wcześniej przygotowane ciasto w foremkach. Piec przez 25 minut na złoty kolor.










English version

Rhubarb Crumble Muffins

I always can't wait for the rhubarb season to come, so when it only appears in the grocery shops I start to create some desserts. Today I would like to give you a great recipe for rhubarb muffins with white chocolate and crumble in the main role :) I think that there is not a single person in the world who doesn't like crumble, isn't it true? I even know one who could eat it by it's own, without all the rest in the muffin. If the current hot weatherr bothers you, try this recipe when it will be a little bit cooler for baking. I promisse that I will share some recipes for incredible ice creams soon!

Muffins ingredients:
  
  1 1/2 cups milk
  180 ml grape seeds oil
  2 eggs
  1 1/2 tsp baking powder
  1/2 tsp baking soda
  450 g all-purpose flour
  200 g white chocolate
  350 g rhubarb

Peel the rhubarb and cut in 1 cm chunks. Melt white chocolate in a bowl over simmering water.
In a large bowl combine all the dry ingredients. In smaller bowl combine wet ingredients and stir well. Add wet ingredients to dry ones and stir well, add rhubarb and stir again. Transfer the batter into a muffin pan. Preheat oven to 170ºC (hot air).

Crumble ingredients:

  100 g sugar
  120 g ground almonds
  100 g butter

Rub all ingredients in your fingers until the mixture resembles coarse breadcrumbs. Sprinkle over prepared batter and bake for 25 minutes until golden brown. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz