czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

z kruszonką i migdałami




Wspaniałe ciasto autorstwa Pawła Małeckiego, z moimi małymi zmianami. Sezon na rabarbar już się rozpoczął, a że majówka tuż za rogiem, to ten przepis będzie idealny! Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta, tak więc wystarczy dla gromady gości i znajomych. Pogoda ma nie rozpieszczać, ale to ciasto na pewno nadrobi za aurę na dworze :) Smakuje jak wiosna, będziecie zachwyceni! :)

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na ciasto:
  500 g mąki pszennej tortowej
  30 g świeżych drożdży
  150 ml letniego mleka
  100 g cukru
  2 jajka
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  800 g rabarbaru
  500 g truskawek
  100 g płatków migdałowych

Mąkę przesiać do miski i zrobić w mące zagłębienie, do którego wlać mleko, połowę cukru i drożdże. Delikatnie wymieszać z mąką, tak aby mąka na zewnątrz pozostała sucha. Rozczyn posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Masło roztopić, lekko przestudzić i dodać do rozczynu razem z pozostałym cukrem, ekstraktem waniliowym i jajkami. Ciasto zagnieść, aż będzie odklejało się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. 

Blachę o wymiarach 35 x 45 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar obrać i pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki odszypułkować oraz pokroić na 4 części. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie i rozwałkować na wielkość blachy, przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć rabarbar i truskawki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

  100 g masła
  100 g cukru
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  180 g mąki pszennej tortowej

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, ekstrakt waniliowy oraz masło. Całość posiekać, a później rozetrzeć pomiędzy palcami, aż otrzymamy okruchy ciasta.

Ciasto posypać kruszonką oraz płatkami migdałowymi i piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez 30 - 40 minut.








English version

Rhubarb Strawberry Yeasted Cake

Rhubarb season is open, so I've got something what tastes like Spring :) Amazing and delicious cake with fruits, crumble and almonds. You will get a big pan of cake from this recipe, so it is perfect for a crowd. The recipe comes from Paweł Małecki's cookbook.

Cake ingredients:

  500 g cake flour
  30 fresh yeast
  150 ml lukewarm milk
  100 g white sugar
  2 eggs
  1 tsp vanilla extract
  800 g fresh rhubarb
  500 g fresh strawberries
  100 g almond slivers

Sift the flour into the bowl and make a hole in it. Add milk, half of the sugar and yeast. Gently stir with the flour, but be careful not to wet flour around the bowl. Set aside to proof for 10 minutes. Melt the butter and let it cool, then add it to the leaven along with sugar, vanilla extract and eggs. Knead the dough until it stops sticking to your hand. Set aside to proof, for about 1,5 hour.

Line a 35 x 45 cm baking pan with parchment paper. Peel the rhubarb and cut in 1 cm chunks. Hull the strawberries and cut them in four. When the dough is proofed, roll it out and place in the prepared pan. Puncture the dough using a fork. Place the rhubarb and strawberries on the dough and set aside to proof for 30 minutes. Preapare the crumble.

Crumble ingredients:

  100 g butter
  100 g white sugar
  1 tsp vanilla extract
  180 g cake flour

Place the flour on the pastry board add sugar, vanilla extract and butter. Hack all ingredients and then rub in your fingers until the mixture resembles coarse breadcrumbs. 

Sprinkle the dough with the crumble and almond slivers. Preheat oven to 180ºC/356ºF (hot air) and bake the cake for 30-40 minutes.
  

3 komentarze:

  1. Uwielbiam placek drożdżowy z owocami - nie ma nic lepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ideał wiosennego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń