środa, 8 lipca 2015

Lody rabarbarowo-waniliowe


Tak jak obiecałam, dziś przepis na niebiańsko dobre lody rabarbarowe z wanilią. Są to jedne z najlepszych jakie dotąd zrobiłam. Mega kremowe z wyraźnym smakiem wanilii i kwaskowatym rabarbarem. Bardzo polecam, u mnie zniknęły w jeden dzień!

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki:

  2 1/2 szklanki pokrojonego rabarbaru
  skórka otarta z połowy cytryny
  6 żółtek
  2 szklanki śmietany 30%
  2 szklanki tłustego mleka
  3/4 szklanki cukru
  laska wanilii
  
Piekarnik rozgrzać do 205ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski włożyć rabarbar, dodać skórkę z cytryny i 1/4  szklanki cukru. Wyłożyć równomiernie na przygotowaną blachę. Piec przez 15 minut. Jeszcze ciepły rabarbar zmiksować. Ostudzić i wstawić do lodówki na czas przygotowywania lodów.

W garnku połączyć ze sobą kremówkę, mleko, 1/4 szklanki cukru, ziarenka i laskę wanilii. Podgrzewać na średnim ogniu i lekko zagotować. Odstawić z ognia i wyjąć laskę wanilii.

Żółtka ubić z 1/4 szklanki cukru na jasną masę. Do ubijanych żółtek powoli wlać ciepłą miksturę mleczno-śmietanową. Przelać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Uwaga! aby jajka się nie ścięły. Odstawić z ognia i wmieszać puree rabarbarowe. Przelać do miski, ostudzić i włożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie ukręcić lody według zaleceń instrukcji producenta maszyny do lodów*, przełożyć do pojemnika i mrozić przez całą noc.

*Jeśli nie posiadacie maszyny do lodów - schłodzoną mieszankę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny zamrażania lody należy co ok. 30 minut miksować, aby nie powstały w nich kryształki lodu i były bardziej puszyste.




English version

Rhubarb Vanilla Ice Cream

As I promissed, I've finally got some heavenly good rhubarb vanilla ice cream for you today! These are one of the best I have ever done, soo creamy with a distinct flavor of vanilla and sourness of rhubarb. I highly rcommend these, they will disappear in one day!

Ingredients:

  2 1/2 cup chopped rhubarb
  zest from half of lemon
  6 egg yolks
  2 cups heavy cream
  2 cups whole milk
  3/4 cup sugar
  1 vanilla pod

Preheat oven to 400ºF/205ºC. Line a baking sheet with parchment paper.
In a bowl toss rhubarb with 1/4 cup sugar and lemon zest. Spread the mixture onto lined baking sheet. Roast in the oven for 15 minutes. Remove form the oven and using a blender puree the roasted rhubarb. Put into refrigerator while preparing the ice cream base.

In a saucepan combine together heavy cream, whole milk, 1/4 cup sugar, vanilla seeds and the pod over medium heat and bring to a low boil. Remove from the heat immediately, take out the vanilla pod.

In a bowl beat egg yolks with 1/4 cup sugar until pale and fluffy. Slowlly add heavy cream mixture while still beating. Transfer to a saucepan and heat stiring constantly until the mixture is thick and coats the back of a spoon. Remove from the heat and stir in the rhubarb puree. Transfer to a bowl, let it cool and then refrigerate for 3 hours. After that freeze in an ice cream maker according to the manufacturer's instructions*, then transfer to a container and freeze through the night.

* If you don't have an ice crem maker - transfer the ice cream mixture to a container, put into the freezer and for the first 3 hours of freezing mix the mixture every 30 minutes to avoid formation of ice crystals.

5 komentarzy:

  1. O rany, genialne! Poproszę porcję tych lodów :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym to było możliwe, to dostałybyście po dużej porcji tych lodów! :)

    OdpowiedzUsuń