Tak jak obiecałam, dziś przepis na niebiańsko dobre lody rabarbarowe z wanilią. Są to jedne z najlepszych jakie dotąd zrobiłam. Mega kremowe z wyraźnym smakiem wanilii i kwaskowatym rabarbarem. Bardzo polecam, u mnie zniknęły w jeden dzień!
SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION
Składniki:
2 1/2 szklanki pokrojonego rabarbaru
skórka otarta z połowy cytryny
6 żółtek
2 szklanki śmietany 30%
2 szklanki tłustego mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
Piekarnik rozgrzać do 205ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski włożyć rabarbar, dodać skórkę z cytryny i 1/4 szklanki cukru. Wyłożyć równomiernie na przygotowaną blachę. Piec przez 15 minut. Jeszcze ciepły rabarbar zmiksować. Ostudzić i wstawić do lodówki na czas przygotowywania lodów.
W garnku połączyć ze sobą kremówkę, mleko, 1/4 szklanki cukru, ziarenka i laskę wanilii. Podgrzewać na średnim ogniu i lekko zagotować. Odstawić z ognia i wyjąć laskę wanilii.
Żółtka ubić z 1/4 szklanki cukru na jasną masę. Do ubijanych żółtek powoli wlać ciepłą miksturę mleczno-śmietanową. Przelać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Uwaga! aby jajka się nie ścięły. Odstawić z ognia i wmieszać puree rabarbarowe. Przelać do miski, ostudzić i włożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie ukręcić lody według zaleceń instrukcji producenta maszyny do lodów*, przełożyć do pojemnika i mrozić przez całą noc.
*Jeśli nie posiadacie maszyny do lodów - schłodzoną mieszankę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny zamrażania lody należy co ok. 30 minut miksować, aby nie powstały w nich kryształki lodu i były bardziej puszyste.
English version
O rany, genialne! Poproszę porcję tych lodów :))
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)
OdpowiedzUsuńAaaa,podziel się!:)
OdpowiedzUsuńGdybym to było możliwe, to dostałybyście po dużej porcji tych lodów! :)
OdpowiedzUsuńświetna inspiracja :)
OdpowiedzUsuń