środa, 17 grudnia 2014

Makowe ciasto z pieczonym kremem custard


Święta zbliżają się wielkimi krokami! Dziś propozycja na alternatywę dla makowca. Kruchy spód, aromatyczna warstwa makowa z bakaliami i delikatny waniliowy krem custard. Coś wspaniałego! Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują, tworząc iście bożonarodzeniowy deser. Gorąco polecam osobom, którym tradycja już trochę się przejadła :)

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na ciasto kruche:

  150 g mąki pszennej
  1 łyżka twarożku wiejskiego
  90 g masła
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  1 jajko
  30 g cukru
  szczypta soli


Wszystkie składniki razem zagnieść w gładkie i miękkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w plastikową folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tylko dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy makowej i kremu.

Składniki na masę makową:

  200 g mielonego niebieskiego maku
  50 g brązowego cukru
  50 g rodzynek
  60 g orzechów włoskich, posiekanych
  1 łyżka miodu
  1/4 szklanki skórki pomarańczowej
  1 łyżka miękkiego masła
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  400 g śmietany 18%


Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do wystygnięcia. Odsączyć z nadmiaru wody, np przez gazę. Przełożyć do suchej miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na schłodzony kruchy spód. Piekarnik rozgrzać do 175ºC.

Składniki na krem custard:

  400 g śmietany 18%
  3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  1 budyń waniliowy bez cukru
  2 łyżki mleka
  3 łyżki cukru
  ziarenka z jednej laski wanilii


W dużej misce wymieszać ze sobą śmietanę, żółtka, budyń, mleko, cukier i wanilię. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do śmietanowej mikstury. Powstały krem przelać na masę makową i piec przez 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.








English version

Poppy Seed Custard Cake

Christmas is coming! Today I've got something for a perfect Chrismas Eve dessert. Shortcrust pastry, aromatic poppy seed layer with delicacies and delicate vanilla custard cream. Truely delicious! All the flavors match perfectly. I highly recommend!

Shortcrust pastry ingredients:

  150 g all-purpose flour
  1 tbsp cottage cheese
  90 g butter
  1 tsp baking powder
  16 g vanilla sugar
  1 egg
  30 g sugar
  pinch of salt

Knead all ingredients together. Form a ball, wrap in a plastic foil and refrigerate for 30 minutes. Grease a 24 cm baking pan and sprinkle with flour. Roll out the dough and line only the bottom of the pan with it. Refrigerate while preparing the fillings. 

Poppy seed layer ingredients:

  200 g minced poppy seeds
  50 g brown sugar
  50 g raisins
  60 g walnuts, chopped
  1 tbsp honey
  1/4 cup candied orange peel
  1 tbsp soft butter
  1 tsp vanilla extract
  400 g sour cream

Soak the poppy seeds in boiling water, set aside to cool down. Drain well using a gauze. Place drained poppy seeds in a dry bowl and mix them with the rest of the ingredients. Spread on the chilled shortcrust pastry. Preheat oven to 175ºC/347ºF. 

Custard cream layer ingredients:

  400 g sour cream
  3 eggs, separated
  40 g instant vanilla pudding, without sugar
  2 tbsp milk
  3 tbsp cugar
  seeds from 1 vanilla pod
  
Mix sour cream, egg yolks, vanilla pudding, milk, sugar and vanilla together. Beat the egg whites until stiff and stir into the sour cream mixture. Spread on the poppy seed layer, align and bake for 1 hour. Let it cool and sprinkle with confectioners sugar.

Based on: http://www.maraswunderland.de/

2 komentarze:

  1. I just look through the new posts on foodgawker and saw the picture of your cake. I immediately though of my Poppy Seed Custard Cake. It looks exactly the same. :) I'm glad that you like it! I think your changes are great. Walnuts and raising in the poppy mixture sounds amazing! I think I will try that next time :)

    Best wishes and a great christmas time
    Mara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes! I was inspired by your recipe :) but I thought of some changes to make this dessert great for Christmas. Thank you for your comment Mara :)
      Merry Christmas and all the whishes best for you and your familly!

      Usuń