czwartek, 18 grudnia 2014

Keks na białkach


Keks to obowiązkowe ciasto na Boże Narodzenie. U mnie dziś jego lżejsza wersja, bo bez żółtek. Delikatne, aromatyczne, z nutą wanilii. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, wymaga jedynie cierpliwości i delikatności. Może zachęci Was jeszcze to, że ładnie się piecze, nie ma zakalca, z którym miałam do czynienia przy wypieku tradycyjnego keksa. Mam nadzieję, że ciasto z tego przepisu zagości na Waszych wigilijnych stołach!

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION 

Składniki:

  8 białek
  3/4 szklanki cukru
  1 opakowanie cukru waniliowego
  3 szklanki mąki
  250 g masła, roztopionego
  250 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, morele, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  ziarenka z jednej laski wanilii (opcjonalnie)

Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i ziarenkami wanilii. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Bakalie z grubsza posiekać. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać jeszcze chwilę. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką wsypać w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na zmianę dolewać roztopione masło. Na końcu delikatnie wmieszać posiekane bakalie. Piec w 180ºC przez ok. 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.



English verion

Christmas Fruit Cake

Fruit cake is a traditional dessert for Christmas Eve over here in Poland. I would like to present a lighter version of it, without egg yolks. Delicate, aromatic with a vanilla note. It is easy to make, requiring a little bit of patience and delicacy. To encourage you I can say that this cake bakes really nice without any slack-bake, which I had to deal with while baking a traditional christmas fruit cake with egg yolks. I hope that this recipe will treat you during Christmas Eve.

Ingredients:

  8 egg whites
  3/4 cup white sugar
  16 g vanilla sugar
  3 cups all-purpose flour
  250 g butter, melted
  250 g delicacies (walnuts, raisins, apricots, candied orange peel)
  1 tsp baking powder
  seeds from 1 vanilla pod (optional)

Combine sugar with vanilla sugar and vanilla seeds. Sift flour and add baking powder. Roughly chop the delicacies. Grease and sprinkle with flour a 30 cm long loaf pan.
Beat egg whites until stiff, gradually add sugars and beat for few more minutes. Using a wooden spoon carefully stir in flour and melted butter in three parts. At the end add in delicacies and stir gently. Bake in 180ºC/356ºF for 45 minutes until golden. Cool down and sprinkle with confectioners sugar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz