środa, 12 listopada 2014

Ciasteczka bardzo czekoladowe


Jeśli jesteś fanem czekolady i ciastek,  to ten przepis jest właśnie dla Ciebie :) Bardzo czekoladowe ciasteczka, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Z dodatkiem orzechów włoskich, ale jeśli nie chcesz, nie musisz ich dodawać. Idealne do poobiedniej kawy, na deser. 

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki:

  60 g masła
  60 g posiekanej gorzkiej czekolady
  450 g posiekanej deserowej czekolady
  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  szczypta soli
  4 jajka w temperaturze pokojowej
  1 szklanka brązowego cukru
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich


W rondelku na małym ogniu rozpuścić, delikatnie mieszając, masło, gorzką czekoladę i 250 g czekolady deserowej. Odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odstawić.
W misie miksera utrzeć jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Powoli dodawać suche składniki, a na końcu ostudzoną czekoladową miksturę. Dosypać pozostałą czekoladę oraz orzechy i wymieszać łyżką. Na blachę wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec przez 15 minut.
  




English version

Cocolate Cookies

If you are a fan of chocolate and cookies, this is a recipe just for you :) These are crazy delicious chocolate cookies, soft inside and crunchy outside whith walnuts added (but you can skip the walnuts if you like). These cookies are perfect for after-dinner-coffee time or dessert.

Ingredients:

  60 g butter
  60 g dark chocolate
  450 g semi-sweet chocolate chips
  1 and 1/2 cups all-purpose flour
  1/2 tsp baking powder
  pinch of salt
  4 eggs room temperature
  1 cup brown sugar
  1 tsp vanilla extract
  1/2 cup chopped walnuts (optional)

In a large saucepan over low heat, melt the butter, dark chocolate and 250 g of semi-sweet chocolate chips. Stir until mixture has melted completely. Allow to cool.

Preheat oven to 180ºC/350ºF. Line two baking sheets with parchment paper.
Combine flour, baking powder and salt in a small bowl.
In a stand mixer bowl beat together eggs, sugar and vanilla extract. Gradually add dry ingredients beating well. Add cooled chocolate mixture and beat well. Stir in remaining semi-sweet chocolate chips and chopped walnuts.
Scoop the batter on to baking sheets and bake for 15 minutes.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko, co czekoladowe. Zjadłabym takie ciasteczka. Może w weekend upiekę:)

    OdpowiedzUsuń