piątek, 20 czerwca 2014

Sorbet truskawkowy


Najlepszy deser na upał. Zrobiony z samych owoców, ma aż kremową konsystencję. Sorbet można wykonać bez użycia maszyny do lodów, jednak przy jej użyciu lody wychodzą o wiele lepsze. Wspaniałe orzeźwienie w gorące dni. Niestety u nas załamanie pogody, ale miejmy nadzieję, że ciepełko szybko do nas wróci. Na poprawę nastroju pełnia kolorów!

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na 750 ml:

  450 g truskawek
  1/2 szklanki cukru
  1 łyżeczka nalewki truskawkowej lub kirschu
  1 łyżeczka soku z limonki

Truskawki pokroić, włożyć do miski, zasypać je cukrem i dolać alkohol. Mieszać, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Przykryć, odstawić na 1 godzinę, mieszać co jakiś czas. 

Truskawki zmiksować razem z ich sokiem i sokiem z limonki. Miksturę mocno schłodzić, przelać do maszyny do lodów i wyrobić lody.

Jeśli nie posiadacie maszyny do lodów, miksturę truskawkową należy przełożyć do pojemnika, włożyć do zamrażalnika i przez pierwsze 3 godziny sorbet trzeba miksować co  30 minut, aby nie utworzyły się kryształki lodu.






English version

Strawberry Sorbet

The best dessert for the hot days. Made out of fruits only, it has a creamy consistency. Even though you can make this sorbet without using an ice cream machine, it comes out better if you use one.

Ingredients for 750 ml:

  450 g fresh strawberries
  1/2 cup sugar
  1 tsp strawberry liquer or kirsch
  1 tsp fresh lime juice

Slice the strawberries, put them in a medium bowl and add in sugar and alcohol. Stir until sugar begin to dissolve. Cover and set aside for 1 hour, stir every so often.

Puree the strawberries  and their liquid with lime juice. Chill the mixture, then freeze in an ice cream maker.

If you don't have an ice cream maker - transfer the ice cream mixture to a container put into a freezer  and for the firs 3 hours of freezing mix them every 30 minutes to avoid formation of ice crystals.

6 komentarzy:

  1. To jest prawdziwy sorbet, a nie te gumowate "lody", które można znaleźć w sklepach! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! U mnie zniknęły w ciągu jednego dnia :)

      Usuń
  2. ach, ale pięknie wygląda. a do tego uwielbiam nalewkę truskawkową:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały sorbet. Niestety sezon truskawkowy jest krótki, ale miałem w zamrażarce truskawki mrożone z Pińczowa, wykorzystałem je do zrobienia tych "lodów". Zrobione w domu przerastają te kupione, bo przede wszystkim, wiemy z czego robimy. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest, najważniejsze, że wiadomo z czego są zrobione. Bardzo dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie. Pozdrawiam!

      Usuń