czwartek, 10 lipca 2014

Muffiny z jagodami


Dziś nowa wersja muffinów z borówkami, a właściwie z jagodami! Tym razem bez dodatku cytryny, czysto jagodowe, posypane brązowym cukrem. Są wyśmienite, delikatne, pięknie pachnące i na jednej ciężko skończyć. Polecam gorąco!

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na 12 muffinek:

  3/4 szklanki cukru
  1 łyżka miodu
  2 szklanki mąki
  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  2 jajka
  1/2 szklanki oleju
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1 szklanka śmietany 18%
  1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich
  brązowy cukier do posypania

Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. 

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę z sodą. Odstawić.

W misie miksera ubić jajka z cukrem i miodem aż składniki się połączą. Ciągle ubijając wlewać powoli olej. Dodać ekstrakt waniliowy.

Do mikstury jajecznej dodać w trzech partiach suche składniki na przemian ze śmietaną. Za każdym razem dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać jagody. Ciasto rozłożyć do foremki na muffiny i posypać brązowym cukrem (ok. 1/2 łyżeczki na muffinkę). Piec przez 20-22 minuty.








English version

Blueberry Muffins

I've got a new recipe for blueberry muffins for you today. This time without any lemon, just blueberries sprinkled with brown sugar. They are delicious, with lovely fragrant and you can't have just one. I highly recommend these!

Ingredients for 12 muffins:

  3/4 cup sugar
  1 tbsp honey
  2 cups all-purpose flour
  1/2 tsp baking soda
  2 eggs
  1/2 cup vegetable oil
  1 tsp vanilla extract
  1 cup sour cream
  1 cup blueberries
  brown  sugar to sprinkle

Preheat oven to 200ºC/400ºF. Line a muffin pan with paper muffin liners.

In amedium bowl combine together flour and baking soda. Set aside.

In a bowl of standing mixer beat eggs with sugar and honey until incorporated. Continue beating while slowly pouring in the oil. Add in vanilla extract. Stir in dry ingredients alternately with sour cream. Gently fold in blueberries.
Scoop batter into prepared muffin cups and sprinkle with brown sugar. Bake for 20-22 minutes. 
Enjoy!

2 komentarze:

  1. Wyglądają baaardzo pysznie :) Muszę częściej tu zaglądać :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń