wtorek, 15 lipca 2014

Truskawkowe ciasto owsiankowe


Miałam problem żeby odpowiednio nazwać to ciasto. Można powiedzieć, że są to truskawki pod kruszonką i... na kruszonce :) W pieczeniu z truskawek robi się coś na kształt dżemu, co fajnie zlepia całe ciasto. Jest trochę gumowe, ciągnące się. Nie przestraszcie się, o nie! bo smak jest oryginalny, nietypowy. Nam bardzo smakowało i mam chęć zrobić coś podobnego, tylko z innymi owocami. Może z brzoskwiniami i jeżynami? Brzmi smacznie. Koniecznie wypróbujcie!

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na spód i wierzch:

  2 szklanki płatków owsianych
  1 szklanka mąki pszennej
  1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  170 g masła
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1/3 szklanki cukru

Składniki na nadzienie:

  4 szklanki truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych
  1/2 szklanki cukru
  sok z połowy cytryny
  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem. 

Truskawki zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie truskawki wymieszać z sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.

W misie miksera zmiksować razem wszystkie składniki na spód i wierzch. 2/3 mikstury wcisnąć w blaszkę, na to rozłożyć truskawkowe nadzienie i przykryć pozostałą owsiankową kruszonką. Piec przez 35-40 minut, wystudzić i pokroić.




English version

Strawberry Oatmeal Bars

This is an interesting dessert. I can say that these are strawberries with crumble on top and on the bottom! :) Strawberries during baking turn into something like a jam which makes it all stick togehter the cake. It is chewy but don't get scared! because this cake is original and unusual. We really loved it and I would like to make something similar but with other fruits. Maybe with peaches and blackberries? It sounds delicious. You have to try it!

Crust and topping ingredients:

  2 cups rolled oats
  1 cup all-purpose flour
  1 cup whole wheat flour
  1 1/2 tsp ground cinnamon
  170 g (3/4 cup) butter
  1 tsp vanilla extract
  1/3 cup sugar

For the filling:

  4 cups of strawberries, hulled and diced
  1/2 cup sugar
  juice from 1/2 lemon
  1/3 cup corn starch

Preheat oven to 325ºF/160ºC and grease a 22x33 cm baking pan.

In a bowl stir together strawberries and sugar. Set aside for 10 minutes. Then add lemon juice, corn starch and stir to combine.

In the bowl of stand mixer mix together all crust and topping ingredients on low speed until combined. Press 2/3 of the mixture into the bottom of prepared baking pan and spread the strawberry filling over the crust. Sprinkle the remaining crust over the top of strawberry filling. Bake for 35-40 minutes, cool completely and then cut into bars.

Based on www.mybakingaddiction.com

3 komentarze:

  1. Truskawki i podwójna kruszonka? Muszę wypróbować :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędne...chce choć jeden do mleczka na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń