poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tarta migdałowa z morelami


Bardzo oryginalny smak, intensywnie migdałowy, a morele dopełniają kompozycję. Bardzo polecam, wypróbujcie póki są jeszcze morele w sprzedaży :) Przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart, ale lekko go zmodyfikowałam.

Składniki na spód:
  
  3/4 szklanki mąki
  1/4 szklanki mielonych migdałów
  50 g miękkiego masła
  1/3 szklanki cukru pudru
  1 żółtko
  
Składniki na nadzienie:

  80 g masła
  5 żółtek
  1/4 szklanki miodu
  2 łyżeczki brązowego cukru
  3 łyżki amaretto
  3 łyżki śmietany 36%

Dodatkowo:

  200 g śmietany 30%
  1 kg moreli 
  płatki lub słupki migdałowe
  cukier puder

Masło z cukrem pudrem ubić, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać mąkę, migdały i połączyć. Formę na tartę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wykleić ciastem. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Masło rozpuścić w rondelku i podgrzewać mieszając, aż stanie się brązowe. Wtedy masło nabierze orzechowego smaku i aromatu. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Żółtka ubić z miodem i brązowym cukrem na puszystą i jasną masę. Wmieszać masło i amaretto. Masę przelać na spód i piec przez 40 minut. Ostudzić

Śmietanę ubić z odrobiną cukru, wyłożyć na ostudzoną tartę. Na wierz poukładać połówki moreli, posypać podprażonymi migdałami i cukrem pudrem.






Odwiedź mnie na facebooku: www.facebook.com/cherryncinnamon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz