Bardzo oryginalny smak, intensywnie migdałowy, a morele dopełniają kompozycję. Bardzo polecam, wypróbujcie póki są jeszcze morele w sprzedaży :) Przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart, ale lekko go zmodyfikowałam.
Składniki na spód:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mielonych migdałów
50 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko
Składniki na nadzienie:
80 g masła
5 żółtek
1/4 szklanki miodu
2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki amaretto
3 łyżki śmietany 36%
Dodatkowo:
200 g śmietany 30%
1 kg moreli
płatki lub słupki migdałowe
cukier puder
Masło z cukrem pudrem ubić, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać mąkę, migdały i połączyć. Formę na tartę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wykleić ciastem. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Masło rozpuścić w rondelku i podgrzewać mieszając, aż stanie się brązowe. Wtedy masło nabierze orzechowego smaku i aromatu. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Żółtka ubić z miodem i brązowym cukrem na puszystą i jasną masę. Wmieszać masło i amaretto. Masę przelać na spód i piec przez 40 minut. Ostudzić
Śmietanę ubić z odrobiną cukru, wyłożyć na ostudzoną tartę. Na wierz poukładać połówki moreli, posypać podprażonymi migdałami i cukrem pudrem.
Odwiedź mnie na facebooku: www.facebook.com/cherryncinnamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz