czwartek, 29 sierpnia 2013

Lody bakaliowe


Jedne z lepszych, które wyszły z mojej maszyny do lodów. Są wspaniale kremowe z chrupiącymi orzechami, migdałami i słodkimi rodzynkami. Z miodem i odrobiną cukru. Nie przesłodzone. Dla mnie idealne lody bakaliowe.

Składniki na litr lodów:

  1/2 szklanki mleka
  1/2 szklanki śmietany 18%
  1/3 szklanki cukru
  2 szklanki śmietany 30%
  4 żółtka
  3 łyżki miodu
  1/4 szklanki rodzynek
  w sumie 1/2 szklanki orzechów włoskich i migdałów, posiekanych i uprażonych

Żółtka ubić na jasną i puszystą masę. Mleko, śmietanę 18% i cukier podgrzać w rondelku. Ciepłe dolać do ubijanych żółtek i jeszcze chwilę ubijać. Przelać masę żółtkową z powrotem do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż mikstura zgęstnieje. Do miski wlać śmietanę kremówkę, a na wierzchu miski umieścić sitko. Przelać masę przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Miód rozpuścić w mikrofali, dolać do masy i wymieszać. Schłodzić w lodówce i dalej postępować według zaleceń producenta maszyny do lodów. Przełożyć lody do pojemnika i wmieszać bakalie.

Jeśli nie posiadamy maszyny do lodów, miksturę należy przełożyć do pojemnika, dosypać bakalie i włożyć do zamrażalnika. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia mieszać co 30 min, aby nie powstały kryształki lodu.






Odwiedź mnie również na facebooku: www.facebook.com/cherryncinnamon

4 komentarze:

  1. W takim razie trzeba zakasać rękawy i wziąć się do produkcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybko zniknęły te lody :) polecamy się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń