Przepis babci :) Klasyk deseru w polskich domach. Nie znam nikogo kto nie lubiłby szarlotki. Moim zdaniem to uniwersalne ciasto na wszelkie okazje.
Za oknami smutno, już jesień niestety się zbliża. Zróbmy coś na poprawę humoru, może właśnie taką pachnącą cynamonem szarlotkę?
Składniki na mus:
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
odrobina wody
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wsypać cukier i podlać wodą. Dusić do otrzymania gęstego musu.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18%
2 jajka
Blaszkę o wymiarach 36x21 cm wysmarować masłem. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło włożyć do misy miksera i utrzeć, aby powstało coś na kształt kruszonki. Dodać śmietanę oraz jajka i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, odkroić 2/3 i rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć nim blachę Pozostałą część ciasta włożyć z powrotem do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i podpiec spód przez 15 minut.
Mus jabłkowy wyłożyć na podpieczony spód, pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce. Piec przez 60 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Ostudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz