poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Knedle z morelami


Alternatywa dla knedli ze śliwkami. Są przepyszne, a sos... no cóż, bez niego nie byłoby takie doooobre. Jeśli chcielibyście zrobić knedle ze śliwkami, to proporcje na sos będą takie same, ale zamiast cytryny dałabym pomarańczę i cynamon do smaku. Gorąco polecam!

Składniki na ok. 16 knedli:

  700 g ziemniaków
  1 łyżka masła
  1 jajko
  1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  8 moreli

Ziemniaki obrać, ugotować. Po ugotowaniu dodać do nich masło i ugnieść. Wystudzić. Morele przekroić na pół i odpestkować. 
Do ziemniaków wbić jajko i ponownie ugnieść. Dobrze by było przecisnąć ziemniaki jeszcze przez praskę. Stolnicę podsypać mąką i zagnieść ziemniaki razem z mąką. Uformować wałek i odkrajać kawałki szerokości ok. 2-3 cm. Takiemu kawałkowi nadać kształt kulki, później rozpłaszczyć i ułożyć połówkę moreli przecięciem do góry. Posypać odrobiną cukru. Boki ciasta zawinąć do środka i uformować kulkę. Knedle gotować ok. 4-5 minut.

Składniki na sos:

  1/4 szklanka cukru
  1 łyżka wody
  500 g moreli
  skórka otarta z 1 cytryny
  sok z połowy cytryny

Morele odpestkować, przekroić na 4 części. Do rondelka wsypać cukier i wlać łyżkę wody, podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie karmel. Dołożyć morele, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać i gotować ok. 15 minut na małym ogniu.



Dołącz do mnie na facebooku: www.facebook.com/cherryncinnamon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz