Mimo, że bułki są na drożdżach, to wcale ich nie czuć. Są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Parmezan i oregano nadają im oryginalny smak i aromat. Pieczemy je w piekarniku ustawionym na grzałki góra i dół.
Składniki na 8 bułek:
225 g mąki pszennej
150 g mąki orkiszowej razowej
7 g suchych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
200 ml wody
Posypka:
2 łyżki parmezanu
1 łyżka oregano
W misce wymieszać mąki, drożdże, oliwę, sól i cukier. Stopniowo dodawać wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 8 części, każdą rozpłaszczyć i zawijać brzegi do środka tworząc sakiewki. Powtórzyć jeszcze 1-2 razy. Uformowane bułeczki obtoczyć w parmezanie i oregano. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i piec bułeczki przez 25 minut.
www.buszujacawkuchni.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz