czwartek, 1 sierpnia 2013

Bułki z parmezanem i oregano


Mimo, że bułki są na drożdżach, to wcale ich nie czuć. Są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Parmezan i oregano nadają im oryginalny smak i aromat. Pieczemy je w piekarniku ustawionym na grzałki góra i dół.

Składniki na 8 bułek:

  225 g mąki pszennej
  150 g mąki orkiszowej razowej
  7 g suchych drożdży
  1 i 1/2 łyżeczki soli
  1 łyżeczka cukru
  1 łyżka oliwy
  200 ml wody

Posypka:

  2 łyżki parmezanu
  1 łyżka oregano


W misce wymieszać mąki, drożdże, oliwę, sól i cukier. Stopniowo dodawać wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 8 części, każdą rozpłaszczyć i zawijać brzegi do środka tworząc sakiewki. Powtórzyć jeszcze 1-2 razy. Uformowane bułeczki obtoczyć w parmezanie i oregano. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i piec bułeczki przez 25 minut. 


www.buszujacawkuchni.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz