środa, 31 lipca 2013

Lemon Blueberry Muffins


Klasyczne połączenie borówek z cytryną. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz dzięki swego rodzaju kruszonce. Trochę innej niż tradycyjna, bo robi się ją z rozpuszczonego masła, a w połączeniu z cukrami i mąką tworzy się coś na kształt mokrego cukierka. Podczas pieczenia rozpływa się, żeby w końcowym efekcie zamienić się w chrupiącą skorupkę. A po mieszkaniu roznosi się piękny aromat masła. Polecam gorąco!

Składniki na 14 muffinek:

  1/4 szklanki miękkiego masła
  1/2 szklanki cukru
  1 jajko 
  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  skórka i sok z 1 cytryny
  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  szczypta soli
  2 szklanki mąki
  1/2 szklanki jogurtu greckiego
  1 i 1/2 szklanki świeżych borówek amerykańskich


Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ekstrakt waniliowy, później skórkę i sok z cytryny. Mieszać, aż składniki się połączą. Wmieszać sodę, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Dodać jogurt i wymieszać do połączenia. Na końcu dodać borówki, delikatnie wymieszać.
Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza.

Składniki na kruszonkę:

  2 łyżki rozpuszczonego masła
  2 łyżki mąki
  2 łyżki cukru białego
  1/4 szklanki cukru brązowego

Wszystkie składniki razem wymieszać i położyć po niedużej porcji na każdej muffince. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut.




http://forgetthosecalories.blogspot.sg

1 komentarz:

  1. Raaaany, niby nic takiego, zwykłe muffiny, a takie pyszne! Ostatnio mój ulubiony wypiek. Najlepsze muffiny jakie jadłam!

    OdpowiedzUsuń