Bardzo lekki deser na bazie twarogu homogenizowanego z dodatkiem wanilii i skórki cytrynowej, do tego mus z malin... Komponuje się wyśmienicie. Idealny deser na zwieńczenie letniego obiadu. Do zrobienia musu można wykorzystać dowolne owoce.
Składniki na 6 porcji:
1 kg twarogu homogenizowanego
3 białka
150 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
ziarenka z 1/2 laski wanilii
400 g malin
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody
Jajka sparzyć wrzątkiem. W misce ubić białka z cukrem, następnie miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i dalej ubijać przez 5 min, aż białko będzie miało konsystencję musu. Zdjąć miskę z garnka, dodać skórkę z cytryny i ziarenka z wanilii. Ubijać aż masa wystygnie. Dodać twarożek i delikatnie wymieszać.
Maliny zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, podgotować, aż mus zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz