wtorek, 30 lipca 2013

Twarogowa chmurka z malinami


Bardzo lekki deser na bazie twarogu homogenizowanego z dodatkiem wanilii i skórki cytrynowej, do tego mus z malin... Komponuje się wyśmienicie. Idealny deser na zwieńczenie letniego obiadu. Do zrobienia musu można wykorzystać dowolne owoce.

Składniki na 6 porcji:

  1 kg twarogu homogenizowanego
  3 białka
  150 g cukru
  skórka otarta z 1 cytryny
  ziarenka z 1/2 laski wanilii
  400 g malin
  1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody

Jajka sparzyć wrzątkiem. W misce ubić białka z cukrem, następnie miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i dalej ubijać przez 5 min, aż białko będzie miało konsystencję musu. Zdjąć miskę z garnka, dodać skórkę z cytryny i ziarenka z wanilii. Ubijać aż masa wystygnie. Dodać twarożek i delikatnie wymieszać. 
Maliny zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, podgotować, aż mus zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz