piątek, 12 lipca 2013

Szerbet malinowy


Szerbet, nie sorbet, bo ma dodatek nabiału. Sorbet mamy wtedy, gdy nie ma dodatku nabiału. Pyszne, mocno malinowe lody, z nutką cytryny. Idealne na upały, można nieźle się nimi ochłodzić. Zdecydowanie warte grzechu! :)

Składniki:

  450 g malin
  3/4 szklanki fruktozy lub cukru
  1 szklanka maślanki
  skórka drobno otarta z cytryny
  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Maliny zmiksować razem z cukrem, przetrzeć przez sito do miski, aby pozbyć się pestek. Dolać maślankę, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Schłodzić przez godzinę w lodówce i później postępować zgodnie z zaleceniami instrukcji producenta maszyny do lodów. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika.

Lody można zrobić bez maszyny do lodów - składniki przelać do pojemnika na lody i włożyć do zamrażalnika. Podczas chłodzenia co 30 min przez pierwsze 3 godziny miksować, aby nie powstały w lodach kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.



 


1 komentarz:

  1. Mój najulubieńszy! Całe lato się nim zajadam :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :P
    cakesbykejt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń