wtorek, 16 lipca 2013

Ciasto z jagodami i kruszonką


To chyba 'must cake' tego miesiąca. Pyszne, mięciutkie, mocno maślane... Można dodać do niego dowolne owoce, na co tylko macie ochotę lub wykorzystać owoce, które są w sezonie. Zawiera bardzo dużo masła, wiem, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego. Gorąco polecam :)

Składniki:

  200 g masła 
  szczypta soli
  160 g cukru
  4 duże jajka
  200 g mąki pszennej
  40 g mąki ziemniaczanej
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  300 - 400 g jagód

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, nadal ucierając. Wbijać po kolei jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 
Blachę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza. Ciasto przełożyć do formy, wyłożyć na nie owoce i przysypać kruszonką. Piec 45 - 55 minut.

Składniki na kruszonkę:

  150 g mąki
  100 g masła
  50 g cukru

Wszystkie składniki włożyć do miski i rozetrzeć palcami, aż utworzą się grudki.


2 komentarze:

  1. mmmmm fotografie super! Aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaach, cieszę się, że dobrze oddziałują na odwiedzających! :)

    OdpowiedzUsuń