To chyba 'must cake' tego miesiąca. Pyszne, mięciutkie, mocno maślane... Można dodać do niego dowolne owoce, na co tylko macie ochotę lub wykorzystać owoce, które są w sezonie. Zawiera bardzo dużo masła, wiem, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego. Gorąco polecam :)
Składniki:
200 g masła
szczypta soli
160 g cukru
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 - 400 g jagód
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, nadal ucierając. Wbijać po kolei jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza. Ciasto przełożyć do formy, wyłożyć na nie owoce i przysypać kruszonką. Piec 45 - 55 minut.
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
Wszystkie składniki włożyć do miski i rozetrzeć palcami, aż utworzą się grudki.
mmmmm fotografie super! Aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńAaach, cieszę się, że dobrze oddziałują na odwiedzających! :)
OdpowiedzUsuń